
Vraag online de keuring van je stookolietank aan
- Vertrouw op een erkende keurder of controleorgaan
- Ontvang nog vóór je de keuring aanvraagt een inschatting van de prijs
- De experten van De Immowinkel contacteren je binnen de 2 werkdagen om je keuring in te plannen.
Wat is een keuring van je stookolietank?
Een stookolietank of mazouttank slaat een grote hoeveelheid vloeibare brandstof op waarmee je je woning kunt verwarmen. Omdat die tank een risico vormt voor het milieu moet je hem officieel laten nakijken door een erkende deskundige.
Zo’n expert controleert of je installatie nog goed werkt en geen schade heeft. Daarna krijg je een keuringsattest en op je stookolietank wordt er een merkplaat of sticker geplaatst.
Wanneer moet je stookoliettank gekeurd worden?
- Ondergrondse tank: Elke 5 jaar. Is de opslag van je tank meer dan 6.000 liter? Dan moet je elke 2 jaar een keuring laten doen.
- Bovengrondse tank: Sinds 1 maart 2009 moet je je stookolietank alleen laten controleren bij de plaatsing. Heb je een tank die meer dan 6.000 liter kan opslaan? Dan moet het om de 3 jaar.
Waarom moet ik de tank laten keuren?
Een slecht onderhouden tank kan barsten of scheurtjes krijgen waardoor stookolie of mazout in de bodem terechtkomt. Dat kan leiden tot ernstige milieuschade en hoge schoonmaakkosten.
Wil je je woning verkopen? Ook dan moet je een geldig keuringsattest van je stookolietank kunnen voorleggen.
Hoe werkt het?
- Beantwoord enkele eenvoudige vragen
Vul enkele gegevens in over je woning zoals je adres, bouwjaar en type woning. - Kies de stookolietank keuring
Op basis van je antwoorden, krijg je een aanbeveling van de attesten en keuringen die je nodig hebt. Je beslist vervolgens zelf welke je wilt aanvragen. - Krijg een inschatting van de prijs
Je krijgt meteen te zien hoeveel het je zal kosten. Je kunt zelf beslissen of je verder wilt gaan met je aanvraag. - Plaats je bestelling
Tevreden? Plaats je bestelling en volg het verloop op met KBC Mobile. Je hoeft pas te betalen wanneer de expert is langsgekomen. - Krijg een afspraak met een expert
Binnen 2 werkdagen neemt een expert uit je regio contact met je op om een afspraak te maken. In KBC Mobile. lees je ook hoe je je kunt voorbereiden om het bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Handig: Kate stuurt je een herinnering. Zet je meldingen aan zodat je dat bericht zeker krijgt. - Ontvang je attest
Wanneer de expert je attest heeft opgemaakt, betaal je de factuur. Daarna kun je het downloaden.
Wie is onze partner De Immowinkel?
De Immowinkel is een onafhankelijk platform voor de meest voorkomende attesten en certificaten voor je woning. De Immowinkel brengt klanten die attesten en keuringen nodig hebben in contact met een lokale expert, die binnen de afgesproken tijd de opmaak van deze attesten en keuringen in orde brengt.
Hoe ga je aan de slag?
- Open KBC Mobile en tik op 'Extra diensten' of meld je aan en tik op 'Aanbod'
- Ga naar 'Wonen & energie' en tik op 'Attesten en keuringen'
- Vraag je attesten en keuringen aan
Veelgestelde vragen
Om te zorgen dat de keuring vlot verloopt, kun je zelf al enkele dingen voorbereiden:
- Zorg dat je de naam of het merk weet van je stookolietank en het bouwjaar
- Ken de opslagcapaciteit van je tank
- Verzamel al je attesten en certificaten van de vorige keuring
- Hou je technische fiche bij de hand
- Vul je tank tot minstens 50% met vloeibare brandstof, anders kan de keuring niet doorgaan
Een technicus of milieudeskundige bekijkt eerst of er zichtbare schade of lekken zijn. Daarna zet hij de tank onder druk om te controleren of er verborgen lekken zijn. Ook de dikte van de tankwand en het overloopbeveiligingssysteem worden getest.
Het is in België wettelijk verplicht om je stookolietank te laten controleren bij plaatsing. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete en kan de overheid beslissen om je tank weg te halen.
- Groen: Je stookolietank is helemaal in orde en je mag hem verder gebruiken.
- Oranje: Er zijn enkele gebreken ontdekt tijdens de controle maar je mag de tank wel blijven gebruiken. Je krijgt 6 maanden de tijd om je stookolietank terug in goede staat te brengen. Binnen deze periode moet de stookolietank ook opnieuw gecontroleerd worden.
- Rood: De tank voldoet niet aan de wettelijke bepalingen en mag niet meer gebruikt worden. Je moet zo snel mogelijk zorgen dat je stookolietank terug in orde is en opnieuw gecontroleerd is.
Sinds 1 januari 2022 is het enkel nog toegestaan om kleine onderdelen van je toestel te vervangen. Moet je verwarmingstoestel in zijn geheel vervangen worden? Dan ga je het best opzoek naar een energiezuiniger alternatief, zoals een warmtepomp.
Via de extra dienst ‘Attesten en keuringen’ in KBC Mobile vraag je vlot attesten en keuringen aan die je nodig kunt hebben bij verkoop, verhuur of renovatie van je residentiële vastgoed*. Onze partner De Immowinkel brengt je in contact met een betrouwbare expert in jouw regio, die binnen de afgesproken tijd de opmaak van je attesten en keuringen voor je in orde brengt.
Momenteel kun je de volgende attesten en keuringen aanvragen:
- Energieprestatiecertificaat (EPC-attest)
- Asbestattest
- Keuring elektrische installatie
- Stookolietankkeuring
*De extra dienst is voornamelijk bedoeld voor residentiële woningen. Klein niet-residentieel vastgoed is ook mogelijk, bijvoorbeeld een kapperszaak of een kantoor in een woning. Voor groter niet-residentieel vastgoed zoals bedrijfskantoren of magazijnen kun je deze extra dienst niet gebruiken.
Renoveren
Na renovatiewerken heb je in de meeste gevallen een elektriciteitskeuring, gaskeuring en energieprestatiecertificaat nodig.
Verkopen
Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan ben je wettelijk verplicht om een elektriciteitskeuring en energieprestatiecertificaat (EPC-attest) voor te leggen, en ook een asbestattest als je woning vóór 2001 gebouwd is.
Daarnaast moet je in het bezit zijn van een bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier, het kadastraal plan en de gegevens rond overstromingsgevoeligheid.
Verhuren
Als je je woning wilt verhuren, ben je wettelijk verplicht om een elektriciteitskeuring en energieprestatiecertificaat (EPC-attest) te hebben. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een bodemattest, postinterventiedossier en conformiteitsattest.