Een tweede verblijf kopen

Heb je plannen om te investeren in een tweede woning om te verhuren? Of droom je ervan een vakantiehuis te kopen? Een tweede verblijf kopen, ligt meer en meer binnen handbereik. Tegenwoordig is het aanbod zo uitgebreid dat er voor elk budget wat wils is. Weeg dan wel eerst goed de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Lees verder onder de foto

De voordelen van een tweede verblijf kopen

Voordelen tweede verblijf kopen

1. Vakantiewoning

Heb je zin in een lang weekend of een welverdiende break? Dan staat je vakantiehuis gewoon voor je klaar, hoe en wanneer jij dat wilt.

2. Studentenkot

Proeven je kinderen binnenkort van het studentenleven? Dan is het een optie om een studentenkamer te kopen. Om ze eerst zelf te gebruiken en nadien te verhuren aan andere studenten.

3. Tweede verblijf

Een huis of een appartement kopen om het daarna te verhuren? Zeker een goed idee. Denk maar aan een 3-6-9-contract. Met die inkomsten betaal je je lening af en met wat geluk houd je zelfs nog een leuk extraatje over.

Bovendien is een tweede woning een uitstekende investering voor de toekomst. Later profiteren je kinderen of kleinkinderen ervan. Of je verkoopt ze wanneer je met pensioen gaat. Om zorgeloos van je oude dag te genieten.

Goed om te weten: de lening voor je tweede woning kan je een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Het belastbare onroerend inkomen mag je bovendien verminderen met de betaalde interesten.

Elk voordeel heeft een nadeel

Een tweede verblijf gaat ook met heel wat kosten gepaard: verzekeringen, onderhoud, water en verwarming. En als je een appartement koopt, betaal je ook mee voor het onderhoud van de lift en de inkomhal.

Tik je een buitenverblijf in een vakantiepark op de kop? Dan kunnen de jaarlijkse kosten – afhankelijk van de faciliteiten die het park aanbiedt en de grootte van je woning – oplopen tot 5.000 euro. Liever een appartement met uitzicht op zee? Houd er dan rekening mee dat de wind en het zout de onderhoudskosten de hoogte in kunnen jagen.

Heel wat steden en gemeenten heffen een belasting op een tweede verblijf. Daarbovenop komt mogelijk ook een provinciale belasting en een forfaitaire milieubelasting. Bovendien krijg je geen korting (bv. voor kinderen ten laste) op de onroerende voorheffing die je elk jaar moet betalen voor je tweede woning.

En nu we het toch over belastingen hebben: een extra eigendom moet je altijd aangeven, zelfs als je die niet verhuurt. Je wordt belast op het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent.

Is een tweede verblijf kopen een slimme investering?

Hangt ervan af of je met je hart of je rekenmachine koopt. Bepaal op voorhand precies wat je wilt en verwacht. En wees vooral realistisch. Een duur appartement op de dijk kopen om het te verhuren, zal waarschijnlijk niet genoeg opbrengen om de aankoop te rechtvaardigen. Maar koop je een leuk huis aan zee om er jarenlang van te genieten met de hele familie en het nadien weer te verkopen? Dan doe je sowieso een slimme investering.

Of je nu een tweede verblijf koopt als belegging of om zelf van te genieten tijdens de vakantie, neem geen overhaaste beslissing en informeer je eerst grondig over alle voor- en nadelen.

Bereken de haalbaarheid van je plan

Ben je van plan om een tweede verblijf te kopen? Bereken dan snel de haalbaarheid van je plan met onze handige tool.