Pensioensparen in 2023: keuze uit 2 fiscale maxima

Pensioensparen in 2023: keuze uit 2 fiscale maxima

 Voor pensioensparen in 2023 kun je kiezen uit 2 fiscale maximumbedragen:
 

  • Het maximumbedrag van 990 euro: dat levert je een belastingvermindering op van 30%, met een fiscaal voordeel van 297 euro.

  • Het maximumbedrag van 1.270 euro: dat levert je een belastingvermindering op van 25%, met een fiscaal voordeel van 317,50 euro.
Ontdek meer over pensioensparen

Welk fiscaal maximumbedrag kies je?

Je fiscale maximumbedrag blijft standaard 990 euro. Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.270 euro* als maximumbedrag.

*Elk jaar moet je kiezen welke regeling je dat jaar gebruikt. Koos je vorig jaar voor 1.270 euro? Dan is in 2023 automatisch het lagere maximumbedrag van 990 euro standaard van toepassing. Tenzij je opnieuw expliciet kiest voor het hogere maximumbedrag van 1.270 euro.

Het fiscale maximumbedrag van 990 euro

Een pensioenspaarrekening openen?

Bij KBC kun je makkelijk een pensioenspaarrekening openen met het standaardbedrag van 990 euro via KBC Mobile of KBC Touch. 

Een pensioenspaarverzekering afsluiten?

Contacteer je KBC-kantoor, je KBC-verzekeringsagent of KBC Live om een nieuwe pensioenspaarverzekering af te sluiten.

Goed om te weten: je kunt maandelijks automatisch een vast bedrag storten. Zo kun je het maximumbedrag volstorten op het einde van het jaar. Daarnaast kun je ook meteen het maximumbedrag storten in KBC Mobile of KBC Touch.

Het fiscale maximumbedrag van 1.270 euro

Heb je een pensioenspaarrekening bij KBC?

Dan kun je op 3 manieren je keuze voor het hogere maximumbedrag van 1.270 euro doorgeven:

  • In KBC Mobile (volg het stappenplan hieronder)
  • Via KBC Live
  • In je KBC-kantoor

1. Meld je aan in KBC Mobile
2. Tik onderaan op ‘Beleggen’
3. Tik op ‘Fiscaal sparen en beleggen’
4. Tik op je pensioenspaarrekening
5. Tik op 'Verhoog je fiscaal maximum'
6. Lees de info
7. Kies 1.270 euro als maximumbedrag

Opgelet: kies je voor het maximumbedrag van 1.270 euro? Dan kun je alleen in KBC Mobile bijstorten, en wel in één keer.

Voorbeeld: je stortte tot nu toe automatisch 82,50 euro per maand voor je pensioensparen (ofwel 990 euro op jaarbasis). In oktober heb je zo 825 euro gespaard. Op dat moment kun je nog altijd voor het maximumbedrag van 1.270 euro kiezen en het verschil van 445 euro bijstorten.

Heb je een pensioenspaarverzekering bij KBC? 

Geef dan je keuze voor het hogere maximumbedrag van 1.270 euro door in je KBC-kantoor, bij je KBC-verzekeringsagent of via KBC Live.

Goed om te weten: je kunt maandelijks automatisch een bedrag storten. Zo kun je het maximumbedrag volstorten op het einde van het jaar. Daarnaast kun je ook meteen het maximumbedrag storten in KBC Mobile of KBC Touch.

Deze belegging doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of dit voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het beleggingsproduct behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen? Of wil je een pensioenspaarverzekering?​ Contacteer dan je KBC-kantoor, je KBC-verzekeringsagent of KBC Live.​

Wat moet je weten als je kiest voor 1.270 euro?

Maximumbedrag pensioensparen 2018

1. Spaar zeker meer dan 1.188 euro

Pas vanaf 1.188 euro geniet je een hogere belastingvermindering. Spaar je bijvoorbeeld maar 1.100 euro?

Dan krijg je 275 euro belastingvoordeel (25%), terwijl je bij het lagere maximumbedrag van 990 euro al 297 euro terugverdient (30%).

2. Je spaart meer en betaalt meer eindbelasting

Stort je elk jaar 1.270 euro voor pensioensparen? Dan kom je op het einde van de rit in principe aan een hoger bedrag. En dus ook aan een hogere eindbelasting.

3. Je moet elk jaar opnieuw kiezen

Elk jaar moet je opnieuw kiezen welke regeling je dat jaar gebruikt. Koos je vorig jaar voor 1.270 euro? Dan is in 2023 het lagere maximumbedrag van 990 euro standaard van toepassing. Tenzij je opnieuw expliciet kiest voor het hogere maximumbedrag van 1.270 euro.

Meer weten over pensioensparen?

Ontdek meer over pensioensparen

* De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan veranderen in de toekomst.