Man family fishing. cheerful Boy with grandfather catch the fish, fly fishing outdoor over river background. Old and young. Family time, hobby, happy childhood concept. copy space

Waarom zou je verantwoord pensioensparen?

Man family fishing. cheerful Boy with grandfather catch the fish, fly fishing outdoor over river background. Old and young. Family time, hobby, happy childhood concept. copy space

Niet alleen bouw je een mogelijke pensioenreserve op voor later, je investeert ook enkel in effecten en geldmarktinstrumenten uitgegeven door landen en bedrijven die verantwoord omgaan met mens en milieu.

Da’s dus goed voor jouw toekomst én voor die van alle medemensen op deze planeet.

Wat betekent dat nu, verantwoord pensioensparen?

• Alleen landen en bedrijven die voldoen aan strenge selectiecriteria voor milieu, sociaal beleid en goed bestuur komen in aanmerking.
• Onafhankelijke experts geven advies en houden strikte controles.
• Uit verschillende studies blijkt dat verantwoorde beleggingen in het verleden zowel qua rendement als qua risico aan de marktverwachtingen voldeden.

Je belegt niet in:

• Producenten van controversiële wapens, bedrijven die de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties ernstig schenden, overheidsobligaties van bepaalde controversiële landen
• Landbouwgewassen en vee, omdat we op geen enkele manier betrokken willen zijn bij speculatie op de voedselprijzen
• Tabak, gokactiviteiten, wapens, bont en speciaalleer, en adult entertainment
• Fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool, omdat de CO2-uitstoot te groot is

Een gespecialiseerd onderzoeksteam van KBC Asset Management houdt hierop toezicht, samen met de Responsible Investing Advisory Board. Die adviesraad waakt te allen tijde over de toegepaste verantwoord beleggen-methodologie..
 

Wat houdt verantwoord pensioensparen voor jou in?

Interview Kanaal Z
https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=i5sdDTxGPuM

Als je start met verantwoord pensioensparen, dan beleg je in een pensioenspaarfonds. Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties en is dus onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten.

Het voordeel? Je maakt kans op een hoger rendement.
Het nadeel? Het bedrag van je rendement en de terugbetaling van je belegde kapitaal zijn onderhevig aan het marktrisico en bijgevolg niet zeker. Je betaalt ook jaarlijks beheerskosten.
 

Wanneer start je het best met pensioensparen?

Hoe vroeger je begint, hoe groter het potentiële eindbedrag is en hoe langer je natuurlijk ook jaarlijks belastingvoordeel kunt krijgen.

Start je met pensioensparen vóór je 55e verjaardag? Dan ben je op je 60e verjaardag een eenmalige gunstige eindbelasting van 8% verschuldigd. Die belasting wordt berekend op het totaal van de stortingen, gekapitaliseerd tegen een forfaitaire rentevoet van 4,75%. Daarna heb je de keuze om je pensioensparen op te vragen of nog verder te storten tot in het jaar waarin je 64 wordt.

Start je met pensioensparen op je 55e verjaardag of erna? Dan betaal je na 10 jaar looptijd van het contract een eenmalige gunstige eindbelasting van 8%. Een vervroegde opname leidt tot een verhoogd tarief van 33%. Meer informatie daarover vind je in het prospectus, D. Belastingstelsel.

Tip: start met verantwoord pensioensparen voor je 55e en blijf ook na je 60e verjaardag storten.
Na de eindbelasting worden de stortingen namelijk niet meer belast, terwijl ze je wel nog belastingvermindering kunnen opleveren.

Je belastingvoordeel

Sinds 2018 kun je kiezen uit twee maximumbedragen (als je voldoende belastingen betaalt):

Optie 1: maximaal 990 euro per jaar
Je krijgt een belastingvoordeel van 30%, ofwel maximaal 297 euro per jaar.

Optie 2: maximaal 1.270 euro per jaar
Je krijgt een belastingvoordeel van 25%, ofwel maximaal 317,50 euro per jaar.

Leg je een kleiner bedrag opzij voor je pensioen, dan geniet je niet het maximale belastingvoordeel. In KBC Touch en KBC Mobile zie je in een oogopslag hoeveel je nog moet storten om het maximumbedrag van jouw keuze te bereiken. En dat doe je in enkele klikken.
 

Stort wanneer je wilt

Je kunt ervoor kiezen om maandelijks een bedrag te storten. Dat kan al vanaf 10 euro per maand. Nog makkelijker is een automatische opdracht. Maar je kunt ook jaarlijks het volledige bedrag in een keer storten. Kies de formule die jou het beste uitkomt.
Zo mis je geen storting en weet je zeker dat je maximaal van je belastingvoordeel kunt profiteren.
 

Hoe start je?

Verantwoord pensioensparen kan op verschillende manieren en is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je beleggersprofiel.

Ontdek je mogelijkheden bij KBC

Meer info?

Neem contact op met KBC

* Met de term ‘pensioensparen’ bedoelen we op deze pagina een belegging in een pensioenspaarfonds.

** Opgelet: als belegger kun je slechts één pensioenspaarrekening openen in een belastbaar tijdperk. Je mag wel meerdere contracten tegelijkertijd hebben. Heb je in een voorgaand jaar al een contract afgesloten? Dan kun je nu opnieuw een contract afsluiten. Je hebt recht op een belastingvermindering voor slechts één van de twee (of meerdere) contracten.