Hoeveel sparen per maand?

Waar je ook voor spaart, op regelmatige basis geld opzijzetten loont

Hoeveel sparen per maand?

Waar je ook voor spaart, op regelmatige basis geld opzijzetten loont

Hoeveel geld je idealiter spaart per maand, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Ben je alleenstaand? Heb je kinderen? Moet je een huis afbetalen? Al die factoren bepalen mee welk bedrag je maandelijks kunt opzijzetten. Hoewel niet iedereen evenveel kan sparen, is het toch aan te raden om sowieso een gezonde spaarreserve op te bouwen. Zo kun je onvoorziene kosten altijd opvangen.

De kracht van maandelijks sparen

Elke maand sparen betekent sneller meer spaargeld opbouwen. Met een automatische spaaropdracht wordt er op een afgesproken tijdstip een (vast of resterend) bedrag overgeschreven naar je spaarrekening. Voordelig? Jazeker, want op die manier verplicht je jezelf om te sparen.

Hoeveel sparen voor een doel?

Je hebt vast wel een verlanglijstje in je hoofd: een smartphone, een vakantie of zelfs een eigen woning. Spaar je voor een specifiek doel, dan bereken je met de volgende formule gemakkelijk hoeveel geld je maandelijks het best opzijzet. Je deelt eenvoudig het bedrag dat je nodig hebt door het aantal maanden tot wanneer je dat bedrag wilt hebben.

Hoeveel sparen voor later?

Hoeveel sparen maand regelmatige basis geld opzijzetten

Begin je te verdienen, dan is pensioensparen de volgende logische stap. Het fiscale maximumbedrag voor het gereglementeerde pensioensparen bedraagt dit jaar 990 euro. Voor sommigen kan dat bedrag er nog gemakkelijk bij, maar voor anderen niet. Zo zorgt de afbetaling van een huis er bij veel jonge gezinnen voor dat er op het einde van de maand nog maar weinig budget overschiet. Pensioensparen bij KBC kun je gelukkig al vanaf 10 euro per maand. Zo geniet je met een klein bedrag toch ook al een fiscaal voordeel. Let wel: hoe meer je maandelijks stort, hoe groter de belastingvermindering.

Houd wat spaargeld achter de hand

Heb je er al aan gedacht om een spaarbuffer op te bouwen? Een reserve is nodig om snel onvoorziene kosten op te vangen. Zo voorkom je dat je in financiële moeilijkheden geraakt als je auto het plots begeeft of je enkele noodzakelijke verbouwingen aan je huis wilt laten uitvoeren.

Hoeveel sparen voor je kinderen?

Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kinderen. Daarop zetten ze (maandelijks) een bedrag om hun kinderen later een financieel duwtje in de rug te geven. Hoeveel je elke maand spaart, kies je volledig zelf. Maar het bedrag mag natuurlijk niét meer zijn dan wat je per maand kunt missen.
Neem daarom eerst je eigen financiële situatie onder de loep

  • Leg je inkomsten en uitgaven naast elkaar
  • Hoeveel van wat er dan nog overblijft, zet je al opzij als reserve?
  • Spaar je ook nog voor een doel?
  • Doe je aan pensioensparen?
  • Kun je op bepaalde uitgaven nog extra besparen?

Bekijk hoeveel je gemiddeld overhoudt en beslis dan wat voor jou haalbaar is. Of het nu 20 euro, 40 euro of meer is, als je elke maand iets opzij zet, heb je al snel een mooi spaarpotje.

Automatisch sparen

Doorlopende betalingsopdracht naar een spaarrekening.
Elke maand bijvoorbeeld 50 euro sparen, zonder eraan te hoeven denken? Spaar automatisch op regelmatige tijdstippen een vast bedrag.

Kopen op afbetaling: waarop letten?

Dringend een nieuwe gsm, laptop of tv nodig? Die kun je vaak kopen op afbetaling of krediet. Waar moet je dan op letten?

7 tips om beter te sparen

Laat je spaargeld op verschillende manieren groeien. Creëer een spaarbuffer en ontdek de 7 spaartips.

Wanneer starten met pensioensparen?

Start je met werken en ben je minstens 18 jaar, dan kun je beginnen pensioensparen. Vroeg starten heeft zo z'n voordelen.