Sparen of beleggen voor een kind dat je graag ziet

Wil je een kind dat je nauw aan het hart ligt later een financieel duwtje in de rug kunnen geven? Dan is sparen of beleggen een slim idee om mooie toekomstplannen te helpen waarmaken. Bij het volwassen leven van je (klein)kind of mete- of petekind komen namelijk wat kosten kijken, zoals studies, een eigen woning of andere dromen. Daar kun jij gemakkelijk aan bijdragen door (vroeg) te starten met sparen of beleggen.

Wat zijn de voordelen?

Zowel sparen als beleggen zijn eenvoudige formules om een mooi startkapitaal aan te leggen voor een kindje. Bij beide formules kun je storten aan je eigen tempo. Dat kan gaan van eenmalige bedragen of giften bij speciale gelegenheden tot maandelijkse stortingen. Je kunt altijd nog aan je geld, dat komt van pas wanneer je plannen zouden wijzigen. En je start het gemakkelijk zelf op, zowel via KBC Mobile als KBC Touch. 

Zo spaar je voor een kind

Een spaarrekening is een veilige manier om geld opzij te zetten voor later. Ook vrienden en familie kunnen er eenvoudig aan bijdragen. De belangrijkste kenmerken van zo'n digitaal spaarpotje op een rij:

  • Je krijgt fiscaal voordeel, voor natuurlijke personen is de eerste schijf van 980 euro rente per jaar (inkomsten 2023) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15% bedraagt.
  • Je kiest zelf hoeveel en wanneer je stort, en wanneer je begunstigde het bedrag mag ontvangen. 
  • Je kunt het jezelf extra gemakkelijk maken door een automatische spaaropdracht in te stellen. Zo spaar je een bedrag naar keuze aan een tempo naar keuze.

Er zijn verschillende types spaarrekeningen mogelijk waarmee je voor een baby op komst of een kind kunt sparen, zowel op je eigen naam als op naam van het kind.

Spaarrekeningen voor een kind

Zo beleg je voor een kind

Beleggen is een handige formule om je geld op lange termijn te laten opbrengen. Je opbrengst kan wel tussentijds schommelen en het rendement is niet gegarandeerd. Maar wanneer je dit op de lange termijn bekijkt, maak je wel meer kans op een mooie opbrengst dan met een spaarrekening. De belangrijkste kenmerken van een beleggingsverzekering opgesomd: 

  • Je duidt een begunstigde naar keuze aan, een kind (of een andere dierbare) waar het bedrag naartoe zal gaan. 
  • Je kiest de einddatum, en die kun je tussentijds nog aanpassen. Mocht je vroegtijdig overlijden, gaat je bedrag op dat moment naar je gekozen begunstigde. Je kunt, indien nodig, ook altijd tussentijds je bedrag gedeeltelijk of volledig terug opvragen.
  • Jij bepaalt hoeveel je belegt, vanaf 10 euro per maand kun je al starten in een maandelijks plan, of je kunt kiezen voor een eenmalige storting.

De beleggingsverzekering KBC-Life Solutions4 is specifiek bedoeld om op een toegankelijke manier een kapitaal voor iemand anders op te bouwen, zoals een kind dat je nauw aan het hart ligt.

Belegging voor een kind

Is je kindje jonger dan 4 jaar? Haal Bumba erbij!

Ben je er nog niet uit welke formule de beste is voor jou? Gebruik dan onze handige keuzehulp. En mooi meegenomen: als je start met sparen of beleggen voor een kindje jonger dan 4 jaar, krijg je een Bumba-badcape cadeau.

Zo kies je tussen sparen of beleggen