Sparen of beleggen voor een (klein)kind of petekind

Een steuntje in de rug voor je kleine held

Sparen of beleggen voor een (klein)kind of petekind

Een steuntje in de rug voor je kleine held

Minder dan 5 jaar: sparen

Sparen of beleggen doen we niet alleen voor onszelf. Vaak willen we ook een bedrag opzijzetten voor (klein)kinderen of petekinderen. Dat appeltje voor de dorst is meer dan welkom wanneer ze ooit een huis kopen, trouwen …
Welke oplossing het best bij je past, hangt af van wanneer je het spaarpotje ter beschikking wilt hebben.

Als je over minder dan 5 jaar een resultaat wil, dan is sparen de beste oplossing. Een gereglementeerde spaarrekening heeft volgende voordelen:

 • Fiscaal voordelig
  Voor natuurlijke personen is de eerste schijf van 980 euro rente per jaar (inkomsten 2023) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15% bedraagt.

 • Flexibel
  Je kiest zelf wanneer je wilt sparen en hoeveel.

 • Gemakkelijk
  Met een automatische spaaropdracht spaar je een vast bedrag op een door jou gekozen frequentie. Zo vergeet je nooit om een bedrag opzij te zetten.

Risico’s

 • Kapitaalbescherming en risico
  Het geheel van de deposito’s die je bij KBC Bank aanhoudt, wordt onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd ten belope van maximaal 100.000 euro per persoon. In geval van insolventie van KBC Bank (vb. faillissement) loop je het risico het bedrag van jouw deposito’s boven 100.000 euro te verliezen of kan dat bedrag verminderd of omgezet worden in aandelen. Je kunt de brochure 'Bescherming deposito’s en financiële instrumenten in België' kosteloos bij je KBC-kantoor verkrijgen of raadplegen op www.kbc.be/depositobescherming.

 • Inflatierisico
  Houd er rekening mee dat aanhoudende prijsstijgingen kunnen leiden tot een waardeverlies van het gestorte bedrag.

Meer dan 5 jaar: beleggen

Als je over meer dan 5 jaar een resultaat wilt, dan is beleggen de beste oplossing. Beleggen op langere termijn heeft volgende voordelen:

 • Rendement
  Door de huidige lage rente biedt beleggen mogelijk een hoger rendement dan sparen.

 • Kapitalisatie-effect
  Hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de kans op opbrengst. Omdat het kind het geld voor lange tijd niet nodig heeft (bijvoorbeeld tot de 18e verjaardag), kan de opbrengst van de beleggingen telkens weer worden herbelegd en zo op zijn beurt renderen. Dat is het kapitalisatie-effect.

 • Gemakkelijk
  Je belegt een vast bedrag (vanaf 25 euro) op een door jou gekozen frequentie.

Sparen of beleggen is nog leuker met Bumba!

Twijfel je welke formule de beste is voor jou? Gebruik dan onze handige keuzehulp. En mooi meegenomen: als je start met sparen of beleggen voor je kleine superheld(in), krijg je een Bumba-badcape cadeau! Deze actie geldt enkel voor kindjes jonger dan 4 jaar.

Sparen of beleggen? Ontdek de ideale formule voor jou

Beleggen voor beginners

Een beleggingsplan is een eenvoudige manier om te beleggen voor beginners. Bekijk snel jouw opties om te starten met beleggen.