Wat betekent ‘afstand van verhaal’ concreet?

Wat betekent ‘afstand van verhaal’ concreet?

Ook al ben je als huurder niet de eigenaar van je woning, je hebt wel het allerbeste voor met de stek die je zorgvuldig hebt ingericht en waar je je helemaal thuis voelt. Je wilt ze dus beschermen tegen risico’s zoals brand of waterschade. Maar wat als je huisbaas jou een huurovereenkomst met een ‘afstand van verhaal’-clausule onder de neus schuift? Hier leggen we van naaldje tot draadje uit wat dat betekent.

Afstand van verhaal: wat is dat?

Het verhaal rond ‘afstand van verhaal’ begint bij het volgende scenario. Jij als huurder hebt nog géén brandverzekering afgesloten, maar je huisbaas heeft dit wel gedaan voor het pand dat jij huurt. Stel nu dat jij verantwoordelijk bent voor een schadegeval, dan kan die verzekering van je huisbaas zich tegen jou keren.

Dankzij de optie ‘afstand van verhaal’ in het huurcontract moet je in deze situatie als huurder niet opdraaien voor de schade aan het gebouw die je zelf per ongeluk veroorzaakt. De meeste huisbazen vragen hiervoor een compensatie, namelijk dat jij als huurder iets meer huur neertelt, en zo onrechtstreeks iets bijdraagt voor de extra kost die de verhuurder betaalt voor deze uitbreiding van zijn brandverzekering. Die regeling is goedkoper dan een verzekering voor de schade aan het gebouw op je eigen naam.

De meeste huurders veronderstellen dat daarmee de kous af is, en ze enkel nog een verzekering voor hun inboedel moeten afsluiten. Toch moet je goed opletten voordat je ingaat op de optie ‘afstand van verhaal’. Want hoewel ze jouw huisbaas heel wat zekerheid biedt, loop jij als huurder een groot risico.

Wat betekent het voor jou als huurder?

afstand van verhaal betekenis huurder

‘Afstand van verhaal’ is een verleidelijke oplossing, omdat ze gemakkelijk en goedkoop is. Maar vraag jezelf eens af wat er gebeurt in onder meer de volgende scenario’s:

  • Wat als je huisbaas geen aangifte doet, bijvoorbeeld omdat hij de schade te beperkt vindt of zijn franchise niet de hoogte in wilt jagen? Omdat jij niet de verzekeringnemer van de polis bent, kun jij ook niet eisen dat hij wordt toegepast. 
  • Wat als je huisbaas zijn premie niet heeft betaald? Jij bent de dupe, want je bent niet langer beschermd door de ‘afstand van verhaal’-clausule. Gevolg: jij draait op voor de schade.
  • Wat als een familielid een raam beschadigt, bijvoorbeeld tijdens de verhuis? Heb je zelf een brandverzekering, dan kan je familielid zich hierop ook beroepen. Maar hij kan geen beroep doen op de brandverzekering van je huisbaas. Deze laatste verzekering voorziet enkel een afstand van verhaal tegenover jou. 
  • Wat als de schade zich voortzet bij je buren? Dan kan hun verzekeraar bij jou komen aankloppen.

Zekerheid inbouwen en zelf een verzekering afsluiten

Conclusie: wie gerust wilt zijn, kiest voor een eigen brandverzekering. Daarin kun je dan ook je inboedel beschermen tegen schadegevallen. 

Heb je toch een afstand van verhaal in je huurcontract staan? Geen probleem, dan hebben we een specifieke formule om je toch tegen bovenstaande gevaren te beschermen. Neem contact op met je verzekeringsexpert voor meer informatie.

Wil je weten welke risico’s gedekt zijn in een brandverzekering bij KBC? Neem dan zeker een kijkje op de pagina die bij jouw situatie past:

 

Vochtplek in de muur

Vocht in de muur? Of je een beroep kunt doen op je brandverzekering, hangt af van de specifieke oorzaak
Vochtplek in de muur

Schade bij de buren door bouwwerken

Je bouwt en verbouwt en wil jezelf verzekeren tegen eventuele schade aan derden?
Schade bij de buren door bouwwerken

Voor- en nadelen van een kangoeroewoning

In een kangoeroewoning draag je langer zorg voor elkaar. Ontdek de voor- en nadelen van deze woonvorm.
Voor- en nadelen van een kangoeroewoning

Looptijd van je woonlening

Een woonkrediet is handig voor de financiering van je woning. Maar welke looptijd kies je daarbij?
Looptijd van je woonlening