Je juwelen gestolen. Word je vergoed?

Je juwelen gestolen. Word je vergoed?

Niet zelden vertegenwoordigen juwelen een groot bedrag. Bovendien hebben ze vaak een emotionele waarde – denk maar aan het horloge dat nog van je grootvader is geweest of die halsketting die je voor je achttiende verjaardag kreeg. Het spreekt dan ook voor zich dat je ze wilt beschermen tegen diefstal. Gelukkig kun je in de meeste gevallen terugvallen op je brandverzekering.

Vergoeding gestolen juwelen

Juwelen behoren tot de inboedel van je woning. Als je je juwelen ‘standaard’ met de rest van je inboedel verzekert, zijn er bepaalde vergoedingsgrenzen van toepassing (bijvoorbeeld: 2.500 euro per juweel). Om die te kennen, raadpleeg je het best de details van je verzekering. 

Daarnaast bestaan er vaak mogelijkheden om je juwelen nog beter te verzekeren, via een specifieke verzekering voor waardevolle items. Zo kun je jouw duurdere juwelen ‘op naam’ verzekeren, volgens hun specifieke waarde. Vraag er zeker naar bij je expert Verzekeren.

Tip
Hele waardevolle juwelen bewaar je voor je eigen veiligheid beter niet zomaar in je badkamer of op het nachtkastje, maar in een kluis. Daarvoor hoef je niet perse naar de bank; je kunt ook gewoon thuis een goede kluis voorzien.

Diefstal van je juwelen: wat doen?

Verzekering diefstal juwelen

Wanneer je als KBC-klant het slachtoffer bent van een juwelendiefstal, moet je meteen een aantal stappen ondernemen. 

  • Om te beginnen is het belangrijk dat je onmiddellijk – en als dat niet kan: zo snel mogelijk – aangifte doet bij de politie. Sla deze stap nooit over, want zonder een proces-verbaal kan je verzekeringsagent geen tussenkomst verlenen, tenzij je kunt aantonen dat je onmogelijk aangifte kon doen. 
  • Geef een duidelijke omschrijving van de gestolen voorwerpen en (indien mogelijk) van de dader(s). Noteer de namen van eventuele getuigen. 
  • Zodra je aangifte bij de politie hebt gedaan, kun je je verzekeringsagent op de hoogte brengen. KBC-klanten kunnen er ook voor kiezen om dit via KBC Live of de KBC Assist-app te doen.

Tip
In de KBC Assist-app kun je makkelijk foto’s van je juwelen bewaren. Wanneer ze plots gestolen worden, verwijs je meteen naar het betreffende album, zodat wij een nauwkeurig beeld krijgen van de gestolen goederen. En al de rest, daar zorgen wij voor! Diefstal aangeven via de app: zó gebeurd.  

Beter voorkomen dan genezen

Een juwelendiefstal heeft heel wat nare gevolgen. Niet alleen ben je je waardevolle spullen kwijt; de psychologische impact van een inbraak is vaak ook niet te onderschatten. Gelukkig kun je zelf al heel wat doen om diefstal te voorkomen. En daarvoor hoef je niet eens dure alarmsystemen of camerabewaking te installeren (hoewel dat natuurlijk een nuttige extra is).  

  • Leg geen waardevolle spullen in het zicht
  • Laat iemand je brievenbus leegmaken als je op reis bent, zodat dieven niet merken dat je afwezig bent
  • Sluit niet alleen je deuren, maar ook je ramen, zelfs die van je garage 

Meer handige tips vind je op onze pagina over inbraakpreventie.  

Wist je dat ook een slim huis je kan beschermen? Dankzij KBC SmartHome schakel je bijvoorbeeld je lichten vanop afstand aan. Zo lijkt het alsof je thuis bent, waardoor de kans op inbraak gevoelig daalt.  

Hoe inbraak voorkomen?

Maak je woning slim én veilig

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Ontdek onze Checklist Huren

Een woning huren en verhuizen wordt kinderspel met de handige Checklist Huren
Ontdek onze Checklist Huren

Een gezamenlijke rekening

De handigste oplossing om als koppel je huur, energiefacturen of boodschappen mee te betalen.
Een gezamenlijke rekening

De KBC-Woongids

Woning kopen of (ver)bouwen? Deze gids is dé leidraad met meer dan 160 pagina’s gratis kennis en inspiratie.
De KBC-Woongids

Welke rentevoet kies je?

Een vaste of variabele rentevoet? Ontdek wat beide formules nu juist inhouden.
Welke rentevoet kies je?