Renovatie van je woning

Zo ga je te werk wanneer je verbouwt

Renovatie van je woning

Zo ga je te werk wanneer je verbouwt

Woningrenovatie zit in de lift, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het kostenplaatje. Wie een bestaande woning onder handen neemt, is doorgaans voordeliger af dan wie een nieuwe woning bouwt. Zo kun je een renovatie in stappen aanpakken en je financiering spreiden in de tijd. Ontdek hier hoe je de renovatie van je woning zonder financiële kleerscheuren tot een goed einde brengt.

Ga voor een realistisch renovatiebudget

Renovatie van een zolder

Bezint eer ge begint. Als dit spreekwoord voor iets zeker opgaat, dan wel voor een woningrenovatie. Een goede voorbereiding is namelijk cruciaal – te beginnen met het kostenplaatje. Menig kandidaat-verbouwer schat de totale renovatiekosten te laag in, met alle gevolgen van dien. Wil je de renovatie van je woning betaalbaar houden? Houd dan zeker rekening met de volgende punten: 

  • Bouw een marge in van zo’n 15%. Dat betekent dus dat het totaalbedrag dat je nu berekent maar 85% mag bedragen van wat je maximaal aankunt. Is er een aanzienlijke investering nodig? Dan is er natuurlijk het woningkrediet, maar je hebt ook de mogelijkheid om een renovatielening af te sluiten. 

    Die maakt het mogelijk de kosten te spreiden via een persoonlijk afbetalingsplan. De voordelen: je geniet nu al van je  woning, je betaalt af in je eigen tempo en tegen een aantrekkelijke rentevoet, en je hoeft er zelfs je deur niet voor uit. Een renovatielening simuleren en aanvragen: het kan allemaal online.
  • Houd niet alleen rekening met de ‘ruwe werken’, maar ook met de afwerking. Zo heeft de installatie van een keuken of van een badkamer bijvoorbeeld een grote impact op je budget. 

Professionals of doe-het-zelf?

Renovatie van je woning werk wanneer je verbouwt

Zelf renoveren of laten renoveren, het is een wereld van verschil. Ben je een handige harry en heb je al wat ervaring opgebouwd met renovatiewerken? Probeer dan zoveel mogelijk taken voor eigen rekening te nemen. Zo spaar je heel wat kosten uit, want professionals hebben nu eenmaal hun prijs. Vraag eventueel ook vrienden om een handje toe te steken.

Heb je twee linkerhanden? Dan laat je het werk beter aan professionele werkkrachten over. De investering is een stuk groter, maar je hebt ook de garantie dat het resultaat op het einde van de rit geslaagd is. En dat komt vaak goedkoper uit dan wanneer professionals alsnog jouw beginnersfouten moeten rechtzetten.

Vraag de nodige vergunningen aan

Een bouwvergunning is niet alleen van toepassing op nieuwbouw, ook voor de renovatie van je woning heb je vaak een bouwvergunning nodig. Houd rekening met volgende zaken:

  • Onderhoudswerken zoals de vervanging van pleisterwerk zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning.
  • Ook voor renovatiewerken met betrekking tot de stabiliteit van je woning heb je geen bouwvergunning nodig, maar er geldt wel een meldingsplicht.
  • Voor de meer ingrijpende werken heb je meestal wél een stedenbouwkundige vergunning nodig. In sommige gevallen komt er ook een architect aan te pas. Een paar voorbeelden: de functie van je woning verandert, nieuwe opdeling, slopen van een woning …

Tip: neem op voorhand contact op met je gemeente om zeker te zijn dat de renovatie van je woning voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften.

Kortingen en premies

Hoe je het ook draait of keert, een renovatie van je woning neemt sowieso een forse hap uit je maandbudget. Gelukkig zijn er een aantal financiële tegemoetkomingen die je maar beter met beide handen grijpt.

  • Renovaties worden sterk gestimuleerd door de bouwsector. Ga zeker na of er geen interessante kortingen zijn. Tip: breng een bezoekje aan een bouwbeurs zoals Batibouw of Bouw & Reno, zodat je zeker niets mist.
  • Bij verbouwingen maak je vaak aanspraak op een verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%).
  • De overheid promoot renovaties ook met verscheidene premies. Zo is de renovatiepremie een must voor elke verbouwer.

Lenen voor je renovatie

Goed verzekerd?

Een huis verbouwen brengt helaas ook risico's met zich mee. De verzekering van de bouwer zorgt voor meer gemoedsrust tijdens de bouw- en verbouwingsperiode.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij KBC Live, in je KBC-kantoor of bij je vertrouwde KBC-verzekeringsagent. 

De renovatielening is een lening op afbetaling met als kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van uw kredietaanvraag door KBC Bank NV.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe inbraak voorkomen?

Hoe voorkom je inbraak in je woning? En hoe bereid je je voor op eventuele schade bij diefstal?
Hoe inbraak voorkomen?

Een kamer verhuren aan toeristen: hoe werkt dat?

Een kamer verhuren is een mooie bijverdienste. Met welke praktische zaken moet je zoal rekening houden?
Een kamer verhuren aan toeristen: hoe werkt dat?

Tuinaanleg en -inrichting

Merk je dat het tijd is om je tuin definitief aan te leggen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Tuinaanleg en -inrichting

Ontdek onze Checklist Huren

Een woning huren en verhuizen wordt kinderspel met de handige Checklist Huren
Ontdek onze Checklist Huren
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.