5 tips om veiliger te beleggen

Beleggen is nooit volledig risicovrij, anders waren we intussen allemaal al schatrijk. Maar lees vooral even verder, want beleggen vergroot wel je kans op een mooie opbrengst dan enkel sparen. Ben je een verkennende of voorzichtige belegger? Met deze tips kun je de risico’s beter inschatten én verkleinen.

1. Doe (basis)kennis op

Je kunt véél bijleren over beleggen en je er zelfs tot in het oneindige in verdiepen. Er zijn veel verschillende types beleggingen met elk hun kenmerken en risico’s. Zo kun je onder andere beleggen in aandelen, obligaties, fondsen of zelfs in thema's waarmee je een verschil wilt maken, zoals hernieuwbare energie. 

Maar het mooie is: je hoeft er niet noodzakelijk zelf veel van te kennen. Een beleggingsplan kan je dan gemoedsrust geven omdat onze experts het ingewikkelde werk voor hun rekening nemen. 

2. Beleg gespreid én gevarieerd

100% veilig investeren bestaat niet. Maar de beste manier om risico’s in te perken, is door gespreid en gevarieerd te beleggen. Door gespreid in de tijd te beleggen, zoals maandelijks 25 euro, beleg je op de lange termijn steeds tegen een gemiddelde koers. Gunstige instapmomenten vlakken dan de koersdips uit. Combineer je dat met gevarieerd beleggen in verschillende types, ben je niet afhankelijk van het resultaat van één bedrijf of één sector.

In een beleggingsplan beleg je maandelijks een bedrag naar keuze dat geïnvesteerd wordt in fondsen, zo combineer je steeds spreiding én variatie. Ideaal voor verkennende of voorzichtige beleggers.

3. Denk op de lange termijn

Je hoeft niet meteen ongerust te worden als je beleggingen het even niet goed doen. Tot op vandaag hebben de markten zich altijd méér dan gunstig hersteld. Hoe meer tijd je je beleggingen geeft, hoe langer je geld de kans krijgt om op te brengen. Beleg je dus met een looptijd van een aantal jaren, heffen de goede jaren de minder goede op en vergroot je de kans op een mooie opbrengst. 

4. Bepaal je beleggersprofiel

Wil je in alle omstandigheden je geld behouden? Hoe sta je tegenover risico’s? En hoe lang kun je je geld missen? Je antwoorden op deze vragen en je financiële situatie bepalen je beleggersprofiel. Dit geeft je meer duidelijkheid over je doelen, maar vormt ook de basis voor een mogelijk adviesgesprek. Zo kunnen onze experts persoonlijke aanbevelingen geven en zich maximaal inzetten voor jouw doelen.

5. Begin met kleine bedragen

Veel kleine sommen maken uiteindelijk één groot bedrag. Als je graag op veilig speelt, kun je met onderstaande instapformules met een gerust gemoed beginnen. Je start dan met kleine bedragen, hoeft zelf geen kenner te zijn en ook belangrijk: je behoudt altijd de controle over je geld.

 

Kies het beleggingsplan dat bij je past

  • Beleggen met je wisselgeld: dit is de meest laagdrempelige manier om te starten met beleggen. Ga je hiervoor? Dan ronden we alle uitgaven van je bankrekening af naar de volgende euro. Een aankoop van 3,51 euro ronden we bijvoorbeeld af naar 4 euro zodat er 49 cent wisselgeld naar je beleggingsplan kan gaan.
Start nu
Meer info
  • KBC-Beleggingsplan: heb je graag telkens een vast bedrag in plaats van de optelsom van je wisselgeld? Dan past het KBC-Beleggingsplan beter bij jou. Want dan kun je bijvoorbeeld instellen om elke maand 25 euro te beleggen. 
Start nu
Meer info
  • Beleggen in strategiefondsen: krijg je liever een gepersonaliseerd voorstel voor je begint met beleggen? Vul dan je beleggersprofiel in en je ontvangt een vrijblijvend voorstel voor een maandelijks beleggingsplan dat is afgestemd op jouw situatie en voorkeuren. Bovendien kun je er ook voor kiezen om een eenmalige som te beleggen in een strategiefonds, al dan niet in combinatie met een maandelijks bedrag.
Start nu
Meer info

Kies het beleggingsplan dat bij je past

Beleggen met je wisselgeld Maandelijks beleggen in een beleggingsplan Beleggen in strategiefondsen

Minimumbedrag

10 euro 25 euro 25 euro

Op basis van je beleggersprofiel

als je kiest voor persoonlijk beleggingsadvies

Openen en beheren in KBC Mobile

Verantwoorde beleggingsfondsen 

Klaar om te beleggen maar liefst eerst nog persoonlijk advies?

Contacteer dan KBC Live of maak een afspraak voor een adviesgesprek.