tips sparen voor later

7 tips om beter te sparen

Wil je een nieuwe auto kopen? Droom je van een nieuwe garderobe? Of wil je volgend jaar op wereldreis? Goed nieuws! Hier zijn 7 tips om je daarbij te helpen.

1. Check je uitgaven

Sparen doe je ook door te besparen. Wees heel eerlijk met jezelf: waar geef je te veel geld aan uit? Met apps als Money Lover, Spendee, Moneon of Buddy krijg je hier makkelijk inzicht in.

2. Maak het tastbaar

Spaar je voor een nieuwe computer? Hang dan een foto van die computer op boven je bed of bureau. Een constante herinnering om extra je best te doen!

3. Wacht niet tot het einde van de maand

We get it. Geld dat op je zichtrekening staat, is verleidelijk om uit te geven. Zet daarom meteen geld opzij wanneer je loon of zakgeld wordt gestort, vóór je het aan andere verlokkingen kunt spenderen.

4. Voor elk groot doel een aparte spaarpot

Wil je graag op reis? En spaar je tegelijk voor je droomhuis? Met twee aparte spaarrekeningen weet je precies of je nog op schema zit, en blijf je gemotiveerd om voor ál je doelen te sparen.

5. Spaar automatisch

Beetje vergeetachtig? Of niet altijd even gedisciplineerd? Met een automatische opdracht spaar je zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Zo lonen je goede voornemens het snelst!

6. Begin jong met beleggen

Toegegeven, beleggen is niet hetzelfde als sparen. Er zijn ook kosten en risico's aan verbonden. Maar de rente op je spaarboekje blijft laag, terwijl je met een belegging meer rendement kunt boeken. Heb je al een veilige buffer? Dan kun je beter nu dan over 10 jaar beginnen met beleggen. Hier lees je waarom.

7. Beleg met je wisselgeld

Heb je weinig marge? Beleggen doe je ook al met je … wisselgeld! Betaal je 3,50 euro voor een broodje? Dan ronden we het bedrag af naar boven, en gaat er 50 cent naar je beleggingsplan. Cool hé?

  • Wist je dat: de gemiddelde KBC-klant elke dag 90 cent naar boven afrondt? Dat komt neer op bijna 330 euro per jaar, plus rente. Zonder dat je het voelt in je portemonnee, spaar je hier dus een pak geld mee!