zakgeld geven tips

Starten met zakgeld geven: 7 tips

Je kind leren om zelf een budget te beheren? Daarvoor is zakgeld geven een goeie leerschool. Maar hoe pak je dit aan? Hoeveel zakgeld geef je? Geef je beter wekelijks of eerder maandelijks geld? Juiste antwoorden zijn er niet, want ieder kind is verschillend en elke ouder is anders. We zetten je alvast op weg met deze tips.

1. Spreek af wie wat betaalt

Maak duidelijke afspraken: wat betaal jij en wat betaalt je dochter of je zoon zelf? Bijvoorbeeld speelgoed, hobby's, kleding ... Leg ook de details vast. Bedoel je met kleren ook jassen, schoenen en ondergoed?

Hoe hoger de leeftijd van je kind, hoe meer verantwoordelijkheid je kunt geven. Zo kan een 10-jarige in de sportclub al zelf een drankje halen en betalen.

2. Bereken hoeveel zakgeld je geeft

Je bepaalt uiteraard zelf hoeveel zakgeld je geeft en wanneer je ermee begint. Hiervoor zijn er geen regels. Het hangt ook af van je financiële situatie.

Het is natuurlijk handig om een richtlijn te hebben. Want als je je kind mag geloven, dan krijgen andere kinderen altijd meer.

3. Geef zakgeld op een vast moment

Kies een vast moment om zakgeld te geven en houd je daar altijd aan.

  • Jongere kinderen geef je het best wekelijks zakgeld
  • Oudere kinderen leren meer als ze een maandbudget moeten beheren

4. Wat als dat zakgeld al meteen op is?

Geef je kind de vrijheid om fouten te maken. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter alles in één keer opmaakt. Waarschijnlijk krijg je dan een vraag om meer geld, maar daaraan geef je beter niet toe. Hou je aan dat vaste bedrag op dat vaste moment. Zo leert je kind om de volgende keer beter na te denken. En dat is een belangrijke les voor later!

5. En als je kind echt niet toekomt?

Zet dan samen eens op een rij wat je kind precies heeft uitgegeven de afgelopen maand. Daaruit zal snel blijken of je:

  • Te weinig zakgeld geeft
  • Meer uitleg moet geven over hoe het zakgeld beter te beheren

6. Leer je kind sparen

Een budget slim beheren, betekent op het einde van de maand nog een beetje overhouden. Alles oppotten is ook niet nodig, maar een reserve opbouwen is wel belangrijk. Als er iets duur op het verlanglijstje staat (een fiets, een uitstap…), reken dan samen uit hoelang je daarvoor moet sparen.

Laat je inspireren door dit spaarschema en start nu met sparen

7. Begin met cash en later een eigen zichtrekening

De meeste kinderen leren de waarde van geld beter kennen door munten en briefjes dan door digitale cijfers. Papieren geld en muntstukken maken concreter hoeveel je kind al gespaard heeft. Het is dus beter om eerst cash zakgeld te geven.

Als je zoon of dochter 10 jaar wordt, is een eigen zichtrekening interessant. Met een jongerenrekening maakt je tiener kennis met bankieren, terwijl jij de touwtjes in handen houdt. De jongerenrekening van KBC is gratis tot en met 24 jaar.