De waarde van je woning berekenen, makelaar geeft uitleg aan koppel

De waarde van je woning berekenen

Als je je huidige woning wilt verkopen of een nieuwe woning wilt kopen, wil je de waarde van je woning schatten. Maar de waarde van een huis berekenen, hoe doe je dat? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een waardebepaling van een woning te komen.

Professionele waardebepaling woning

Een professionele waardebepaling geeft je zekerheid. Voor zo’n schatting kun je een beroep doen op een vastgoedexpert zoals een landmeter, architect, makelaar of notaris.

Wist je dat ook Immoscoop je daarbij kan helpen? Aan de hand van enkele gegevens, kan Immoscoop in een mum van tijd enkele experten selecteren om bij je langs te komen. Deze makelaars kennen jouw regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed.

Ze houden ook rekening met verschillende factoren zoals de locatie, het bouwjaar, de graad van afwerking, de (bewoonbare) oppervlakte en de energieprestaties. Heb je al renovaties gedaan waardoor je woning beter geïsoleerd en dus energiezuiniger is? Ook daardoor stijgt de waarde van je woning aanzienlijk.

Je woning laten schatten met Immoscoop is volledig gratis.

Ga naar immoscoop.be

Eigen schatting woning

De waarde van je woning berekenen, een koppel maakt samen berekeningen

Een eenvoudige manier om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.

Houd hierbij rekening met:

  • De ligging: in de stad of op het platteland
  • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
  • De totale oppervlakte
  • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
  • De ouderdom en staat van het huis
  • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie. Daar staat informatie over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen, villa’s en appartementen.

Kadastraal inkomen (KI)

Voor recente woningen kan het kadastraal inkomen (KI) je helpen bij het schatten van je huis. De fiscale administratie bepaalt bij schatting een fictieve huurwaarde voor elke woning in België. Het kadastraal inkomen komt overeen met het bedrag dat je netto zou innen als je je woning gedurende een jaar zou verhuren. Dat gebeurt door vergelijking met gelijkaardige woningen in de omgeving. In principe kun je dus stellen dat woningen die te koop staan en ongeveer hetzelfde KI hebben als jouw woning, zich ook in dezelfde prijsklasse bevinden.

Let op

Die schatting moet in principe om de 10 jaar opnieuw gebeuren, maar gebeurde de laatste decennia niet meer. Daarom is het kadastraal inkomen enkel een indicatie bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waar het KI recent werd herzien.
 

Schatting in KBC Mobile

Voor een snelle schatting kun je ook de extra dienst ‘Je vastgoed schatten’ in KBC Mobile gebruiken. Dat doe je als volgt:

1. Meld je aan in KBC Mobile en tik op ‘Aanbod'

2. Scroll naar ‘Wonen & Energie’ en tik op de tegel ‘Je vastgoed schatten’

Goed om weten

In een aantal gevallen aanvaardt KBC een externe schatting om de waarde van de woning te bepalen. De schatting moet wel uitgevoerd worden door een erkend schatter die door KBC aanvaard wordt.

Voor panden met een aankoopprijs tot 1 miljoen euro aanvaarden we schattingen van een schatter uit een van de volgende lijsten:

Voor panden met een aankoopprijs van 1 miljoen euro of meer, contacteer je best onze expert Wonen om te weten welke schattingen we aanvaarden. Bespreek zeker met onze expert Wonen of een externe schatting nodig is.

Realistische schatting?

De exacte waarde van een pand bepalen, is niet zo eenvoudig. Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol bij de verkoop van woningen.

Als je de waarde van een woning laat berekenen, ga dan na met je gezond verstand of de prijs wel realistisch is. Vergelijk met gelijkaardige woningen in je streek. Leg het eens voor aan iemand uit de immobiliënsector. Praat er eens over met de buren. Zij kennen vaak de prijzen van huizen in hun buurt.

Schattingen door experten kunnen namelijk onderling wel eens sterk verschillen. Meer dan een indicatie is de schatting van een huis dus niet.

Wat kost een nieuwbouw?

Voordat je kiest voor nieuwbouw zijn er toch heel wat zaken om in overweging te nemen.

Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?

Verkoop je je huis of beslis je er te blijven wonen? Verken je opties en de gevolgen voor jou en je partner.

Kopen of bouwen?

Plannen voor een eigen stek? En ga je kopen en renoveren, of bouwen? We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.