Wanneer start je het best met pensioensparen?

Vraag jij je af wanneer je het best start met pensioensparen? Het korte antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Ben je aan het werk en betaal je belastingen? Dan is het interessant om te beginnen met pensioensparen, want dan krijg je een belastingvermindering. Hieronder zoomen we in op 2 specifieke situaties: pensioensparen in het begin en op het einde van je carrière. 

Pensioensparen bij de start van je loopbaan

Ruil je de schoolbanken in voor je eerste job? Leuk! Want je barst waarschijnlijk van de plannen. Een appartement of huisje huren, op vakantie gaan, misschien een auto kopen, noem maar op. En dankzij je loon komt er ook geld binnen om al die dromen waar te maken.

Sparen voor je pensioen staat waarschijnlijk nog niet bovenaan je verlanglijstje. En toch: hoe jonger je ermee begint, hoe groter je voordeel. Want voor elk jaar dat je aan pensioensparen doet, krijg je van de overheid tot 30% belastingvermindering*. Spaar je op een jaar tijd bijvoorbeeld 500 euro? Dan levert dat een belastingvermindering van 150 euro op!

Bovendien speelt de lange termijn in je voordeel. Als je op je 25ste elke maand een vast bedrag stort, dan heb je tegen je 65ste ongeveer 4 keer meer kapitaal verzameld dan wanneer je pas vanaf je 45ste zou starten.

Tip: begin je met een klein loon? Start dan ook pensioensparen in het klein. Je kunt bij ons al beginnen vanaf 10 euro per maand!

Start met pensioensparen

Pensioensparen vanaf je 50ste

Vijftigers hebben vaak iets meer financiële ruimte. Het huis is grotendeels afbetaald, de kinderen zijn misschien datzelfde huis al uit, je loon is doorheen je carrière gestegen, … Tegelijk komt je pensioen dichterbij. En je wettelijke pensioen zal een flink stuk lager liggen dan je huidige inkomen.

Wil je tijdens je pensioen even comfortabel leven als nu? Of het zelfs wat breder laten hangen? Dan is pensioensparen een fiscaal aantrekkelijke optie om je wettelijke pensioen aan te vullen. Elk jaar levert pensioensparen je tot 30% belastingvermindering* op.

Ook na je 50ste geldt natuurlijk: hoe sneller je ermee begint, hoe groter je gespaarde bedrag later zal zijn. En hoe sneller je jouw pensioenspaarpotje in handen krijgt, want pensioensparen doe je altijd voor minstens 10 jaar.

Tip: voor een optimaal fiscaal voordeel is het cruciaal om vóór je 55ste te beginnen met pensioensparen. Ontdek waarom je 54ste levensjaar zo belangrijk is.

Start met pensioensparen

* De fiscale behandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de pensioenspaarder en kan in de toekomst veranderen.