Hoe bouw je een financiële reserve op?

Hoe bouw je een financiële reserve op?

Je inkomen alsmaar zien zakken naarmate de maand vordert: dat voelt niet prettig. En al zeker niet als je plots iets ziet dat je écht wilt kopen. Of wanneer je een hoge afrekening ontvangt … Gelukkig hebben we heel wat tips om een geldreserve op te bouwen. Zo kun je later wat leuks doen met dat geld en ben je voorbereid op financiële tegenslagen.

Volg je inkomsten en uitgaven met KBC Touch

Vergeet het ouderwetse huishoudboekje, met KBC Touch bekijk je al je inkomsten en uitgaven digitaal. Dankzij een overzichtelijke grafiek zie je al snel waar je maandelijks je geld aan spendeert. Of het nu over uitgaven aan voeding, vervoer of kinderen gaat, alles wordt netjes tot op de eurocent bijgehouden.

Daarnaast kun je in KBC Touch ook budgetten opvolgen. Zo zie je door de gekleurde statusbalken meteen of je in de buurt komt van de vooropgestelde budgetten.

Besparen kun je leren

Iedereen probeert te leven volgens een bepaalde levensstandaard en besparen lijkt dat in gevaar te brengen. Dat hoeft niet zo te zijn. Besparen kun je vaak ook zónder aan kwaliteit in te leveren. Probeer daarom:

  • Je vaste kosten (elektriciteit, telefonie, internet …) op te lijsten. Ga na of je niet een goedkopere formule kunt krijgen die beter past bij je verbruik.
  • Je abonnementen die je niet gebruikt op te zeggen. Drukke periode of lange vakantie? Laat dat maandelijkse abonnement op je favoriete streamingdienst even voor wat het is.
  • Zoveel mogelijk bij dezelfde winkels je inkopen te doen. Met een klantenkaart krijg je vaak mooie kortingen.
  • Je inkopen te plannen. Doe je bijvoorbeeld op het laatste moment je kerstinkopen? Dan betaal je vaak de volle pot.
  • Je duurdere aankopen te doen tijdens de solden. Hou de prijzen doorheen het jaar in de gaten, zodat je weet of je waar krijgt voor je geld. Markeer alvast Black Friday in je agenda.
  • Bewust te zijn van je omgeving. Laat lichten niet onnodig branden. De verwarming hoeft ook niet altijd aan te staan. En zeker niet als alle deuren wagenwijd openstaan.
  • Indien nodig je levensstijl een beetje aan te passen. Neem bijvoorbeeld zelf je eten mee in plaats van al te vaak broodjes te kopen. O ja, in een brooddoos, niet in zilverpapier.

Nóg meer oplossingen

Natuurlijk is het bovenstaande maar een greep uit de vele tips waarmee je kunt besparen. Afhankelijk van je situatie zijn er ongetwijfeld nog meer mogelijkheden om wat extra geld over te houden aan het einde van de maand. Bekijk dus eens rustig waar je zoal je geld aan spendeert en of het in de toekomst goedkoper kan.

Wil je altijd onverwachte kosten of grote aankopen kunnen opvangen?

Ontdek onze oplossingen
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.