Hoe bouw je een financiële reserve op?

Hoe bouw je een financiële reserve op?

Je inkomen alsmaar zien zakken naarmate de maand vordert: dat voelt niet prettig. En al zeker niet als je plots iets ziet dat je écht wilt kopen. Of wanneer je een hoge afrekening ontvangt … Gelukkig hebben we heel wat tips om een geldreserve op te bouwen. Zo kun je later wat leuks doen met dat geld en ben je voorbereid op financiële tegenslagen.

Besparen kun je leren

Bouw een financiële reserve op

Iedereen probeert te leven volgens een bepaalde levensstandaard en besparen lijkt die in gevaar te brengen. Dat hoeft niet zo te zijn. Besparen kun je vaak ook zónder aan kwaliteit in te leveren. Probeer daarom deze tips:
 

 1. Lijst je vaste kosten op (elektriciteit, telefonie, internet …)
  Ga na of je niet een goedkopere formule kunt krijgen die beter past bij je verbruik. Denk ook aan groepsaankopen van energie, daarmee doe je vaak veel voordeel.

 2. Zeg abonnementen op die je niet gebruikt
  Drukke periode of lange vakantie? Laat dat maandelijkse abonnement op je favoriete streamingdienst even achterwege.

 3. Gebruik klantenkaarten
  Door zoveel mogelijk bij dezelfde winkels je inkopen te doen, krijg je vaak mooie kortingen.

 4. Kook goedkoop
  Lekker thuis koken hoeft niet duur te zijn. Er zijn heel wat sites over budgetkoken waar je tonnen inspiratie opdoet.

 5. Plan je inkopen
  Doe je bijvoorbeeld je kerstinkopen pas op het laatste moment? Dan betaal je vaak de volle pot.

 6. Red maaltijden van restaurants
  Er bestaat al een app waarmee je gratis enkele heerlijke en nog perfect eetbare producten kunt ophalen die winkels en restaurants weggooien na sluitingstijd.

 7. Doe je duurdere aankopen tijdens de solden
  Hou de prijzen doorheen het jaar in de gaten, zodat je weet of je waar krijgt voor je geld. Markeer alvast Black Friday in je agenda.

 8. Wees je bewust van je omgeving
  Laat lichten niet onnodig branden. De verwarming hoeft ook niet altijd aan te staan. En zeker niet als alle deuren wagenwijd openstaan.

 9. Koop spullen tweedehands
  Van meubels en auto's tot instrumenten en elektronica, met wat zoeken vind je vaak topspullen tegen de helft van de prijs. Tip: kijk ook eens over de grens. Daar is het aanbod vaak een stuk groter en de verzendkosten naar België vallen mee voor kleinere dingen.

 10. Ga eens op vakantie in eigen land
  Ook in ons eigen landje kun je ontzettend mooie plekken ontdekken. Bijkomende bonus: over vliegtuigtickets hoef je je alvast geen zorgen te maken.

 11. Pas je levensstijl een beetje aan
  Neem bijvoorbeeld zelf je eten mee in plaats van al te vaak broodjes te kopen. O ja, in een brooddoos, niet in zilverpapier.

Nóg meer oplossingen

Bouw een financiële reserve op

Natuurlijk is het bovenstaande maar een greep uit de vele tips waarmee je kunt besparen. Afhankelijk van je situatie zijn er ongetwijfeld nog meer mogelijkheden om wat extra geld over te houden aan het einde van de maand.

Bekijk dus eens rustig waar je zoal je geld aan spendeert en of het in de toekomst goedkoper kan.

Wil je altijd onverwachte kosten of grote aankopen kunnen opvangen?

Ontdek onze oplossingen