Vochtplek in de muur: beter voorkomen dan genezen

Vochtplek in de muur: beter voorkomen dan genezen

Niemand krijgt graag te maken met vochtproblemen. Eigenaars van een wat oudere woning zijn er vaak op beducht en houden hun ogen open voor bijvoorbeeld opstijgend vocht of vocht in de kelder. Maar wist je dat renovaties minstens een even groot gevaar opleveren? Veel klussers beginnen namelijk enthousiast te isoleren zonder voldoende verluchting te voorzien – met alle problemen van dien.   

Vochtproblemen en hun oorzaken

Vocht in de muren kan verschillende oorzaken hebben. Te veel isoleren en niet voldoende ventileren is bijvoorbeeld vragen om problemen. Als het evenwicht tussen verse, aangevoerde lucht en verontreinigde, afgevoerde lucht verstoord is, kun je condensatieproblemen krijgen. Let er dus van bij het begin op dat je die fout niet maakt. Want wanneer een vochtprobleem terug te brengen is tot een eigen gebrek van de woning, kun je niet terugvallen op een verzekeringsdekking. Dat is dus ook het geval bij opstijgend grondwater, dat doorgaans te wijten is aan een niet of slecht geplaatste waterkerende laag. Gelukkig kun je zulke zaken vermijden door doordacht te bouwen of te verbouwen.   

Voor de meeste vochtproblemen die je zelf op geen enkele manier in de hand hebt, zoals bijvoorbeeld een lek in een leiding, kun je vaak wél een beroep doen op je brandverzekering. Ga dus zeker na wat de precieze oorzaak is, want die bepaalt of je verzekering tussenkomt of niet. Om te weten voor welke soort vochtproblemen je op je brandverzekering kunt rekenen, lees je er de algemene voorwaarden van je verzekeringscontract het best eens op na. 

Wil je weten welke risico’s gedekt zijn in een brandverzekering bij KBC? Neem dan zeker een kijkje op de pagina die bij jouw situatie past: 

Een beroep doen op een lekzoekbedrijf

Natuurlijk is het niet alleen voor de verzekeringen belangrijk om te weten waar het vocht precies vandaan komt. Ook om het probleem te kunnen oplossen, moet je weten waar het eventuele lek zich precies bevindt. Gelukkig hoef je zelf geen gaten in de muren te kloppen in de hoop de oorzaak bij toeval te achterhalen. Je kunt een beroep doen op een gespecialiseerd lekzoekbedrijf dat het lek voor jou gaat lokaliseren. De meeste brandverzekeraars komen tussen in de kosten die dit met zich meebrengt. Bovendien worden meestal ook de herstellingskosten van de leiding gedragen door de brandverzekeraar.

Andere waterschade 

Naast vochtplekken in de muur kun je in huis natuurlijk nog met allerlei andere gevallen van waterschade te maken krijgen. Een lek in het dak, een defecte warmtepomp, je vaatwasser of wasmachine die het plots laat afweten, een slaapkamervloer beschadigd door water dat uit het waterbed is gesijpeld, … Het zijn allemaal voorbeelden van waterschade waartegen je je het best verzekert. Een brandverzekering is met andere woorden geen overbodige luxe.

Waarom je vochtproblemen echt niet onder de mat mag vegen

Vochtproblemen beginnen vaak relatief onschuldig. Op een ochtend zie je op de muur een donkere plek die er de dag ervoor nog niet was. Misschien til je er niet al te zwaar aan, maar eigenlijk zouden er allerlei alarmbelletjes moeten gaan rinkelen. Vochtproblemen kunnen de waarde van je woning namelijk fiks doen dalen én de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden. Je doet er dus altijd goed aan om ze zo snel mogelijk te lijf te gaan. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Op kot gaan: waaraan moet je denken?

Huurwaarborg, verzekeringen,… Een overzicht van de praktische kant van op kot gaan.
Op kot gaan: waaraan moet je denken?

Een vraag? Bel met KBC Live

Dezelfde expertise als op kantoor, maar via de telefoon of videochat. Ook 's avonds en op zaterdag.
Een vraag? Bel met KBC Live

Verzekering Financiële Bescherming bij Lening op Afbetaling

Dankzij onze Verzekering Financiële Bescherming bij Lening op Afbetaling moeten jij of je nabestaanden je lening niet meer terugbetalen als je arbeidsongeschikt wordt of overlijdt. Bekijk de voorwaarden.
Verzekering Financiële Bescherming bij Lening op Afbetaling

Studeren in het buitenland

Vergeet deze zaken niet in orde te brengen voor je buitenlands avontuur.
Studeren in het buitenland
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.