Secure4u Tips

Met deze creatieve tips kies je veilige wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden

Secure4u Tips

Met deze creatieve tips kies je veilige wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden

Tegenwoordig vraagt elke nieuwe toepassing om eigen aanmeldgegevens. We kiezen dan vaak een kort en eenvoudig wachtwoord dat we bovendien voor verschillende toepassingen opnieuw gebruiken. Telkens hetzelfde wachtwoord gebruiken, is natuurlijk het makkelijkste om te onthouden.

De keerzijde is dat zo’n wachtwoord gemakkelijk gekraakt kan worden, waarna een hacker meteen toegang heeft tot al jouw toepassingen. 

Kies een sterk wachtwoord

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 40% van alle wachtwoorden gekraakt wordt door simpelweg te raden. We kiezen immers meestal voor populaire wachtwoorden (zoals ‘paswoord’, ‘1234’, ‘iloveyou’, ‘abcd’) of persoonlijke wachtwoorden (geboortejaar, naam, naam van echtgenoot of kind, hobby, enz.). Met een klein beetje zoekwerk op het internet is zo’n wachtwoord snel geraden natuurlijk. Bovendien bestaan er programma’s en virussen die ontwikkeld zijn om wachtwoorden te ontcijferen.

Het is dus uiterst belangrijk dat je creatieve en sterke wachtwoorden gebruikt.
Een sterk wachtwoord voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Gebruik minimaal 15 karakters : Een lang wachtwoord is veiliger omdat het simpelweg minder makkelijk te kraken is. Alle (geëncrypteerde) wachtwoorden tot en met 14 karakters zijn online ter beschikking voor hackers en dus minder veilig.
  •  Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen

Stap 1: Kies een wachtwoordzin

Neem een betekenisvolle zin, zodat je hem zeker niet vergeet. Dat kan iets willekeurigs zijn, een quote uit een film of boek, je favoriete zin uit een liedje, een anekdote of een leuke zegswijze.
Bv. ‘ikgapizzaeten’

Stap 2: Ga creatief om met je wachtwoordzin

Als je alleen kleine letters gebruikt, zijn er slechts 26 mogelijkheden per karakter. Dat is nog vrij eenvoudig te ontcijferen.
Daarom is het belangrijk dat je kleine letters met hoofdletters, cijfers en symbolen combineert.
Zo creëer je meer combinaties, waardoor het ontcijferen complexer wordt.Met enkele eenvoudig regeltjes kun je je wachtzin veiliger maken.

  • Vervang spaties door een koppelteken. Bijvoorbeeld: ‘ik-ga-pizza-eten’
  • Plaats een uitroepteken willekeurig in de zin. Bijvoorbeeld: ‘ik-ga-pizza!-eten’
  • Vervang de tweede letter van elk woord door een hoofdletter. Bijvoorbeeld: ‘iK-gA-pIzza!-eTen’
  • Vervang letters door cijfers die dezelfde vorm aannemen, bv. E=3, Z=2. Bijvoorbeeld: ‘iK-gA-pi22a!-3T3n’

Stap 3: Variaties op dezelfde wachtzin

Je kunt 1 letter, bijvoorbeeld de letter op de 3de positie,  veranderen in de eerste letter van de naam van de toepassing.

  • Facebook à ‘iKfApI22aeTen’
  • Dropbox à 'iKdApI22aeTen’’ 
  • Paypall à ‘iKpApI22aeTen’’ 
  • LinkedIn à ‘iKlApI22aeTen’’ 

Kies voor elke toepassing een ander wachtwoord

Het is belangrijk dat je niet telkens hetzelfde wachtwoord gebruikt. Als een hacker erin slaagt je wachtwoord te kraken, zal hij dat ook uitproberen bij andere toepassingen. Als je dan overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan heeft hij meteen ook toegang tot je mailbox, socialmediatoepassingen, je computer van het werk, maar ook tot onlinewebwinkels waarvoor je een account aanmaakte. Daar heb je bijvoorbeeld ook je MasterCard-gegevens opgeslagen.Hoe kun je al die wachtwoorden onthouden? Simpel! Je gebruikt telkens dezelfde wachtzin, die je aanpast naargelang de toepassing die je gebruikt. Zo moet je maar 1 wachtwoord en 1 truc onthouden, die je elke keer toepast.

Toch niet zeker van jezelf? Schrijf je wachtwoorden nooit op! In plaats daarvan kun je wel een password manager gebruiken. Dat is een programma dat je op je computer installeert en waarin je al je wachtwoorden opslaat. Voorbeelden hiervan zijn Keepass en 1Password.

Als je deze tips toepast, zijn je toepassingen weer heel wat beter beveiligd. Bescherm je gegevens zo goed mogelijk en geef hackers geen kans om jouw informatie en/of geld te stelen.

KBC Cybersecurity Service

Bescherm je computers, tablets en smartphones tegen virussen en onveilige websites en jezelf tegen phishing
KBC Cybersecurity Service

Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Geef hackers geen kans met deze veiligheidstips
Hoe kan ik veilig internetbankieren?

Wat doet KBC om internetbankieren te beveiligen?

Betaallimieten en automatisch afmelden zijn een paar voorbeelden
Wat doet KBC om internetbankieren te beveiligen?

Secure4u duiding archief

Secure4u duiding archief
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.