studentenjob

Bijverdienen tijdens het schooljaar: hierop moet je letten

Als student kan je ook tijdens het schooljaar nog een centje bij verdienen. Let wel op het maximum aantal uur dat je mag presteren. Maar ken je ook de uitzonderingen op de regel? 

Je eigen rekening

Werken als jobstudent, dat betekent dat je bezig bent om financieel onafhankelijk te worden. Je verdient je eigen centjes, die je kunt besteden of sparen zoals je zelf wilt.

De eerste stap naar die onafhankelijkheid is je eigen zichtrekening openen bij een bank. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet eens uit je kot te komen, want bij veel banken kan dat gemakkelijk online. Let wel op dat je er geen kosten voor betaalt en ga voor een gratis jongerenrekening zoals bij KBC.

  • Ben je nog minderjarig? Dan kun je niet zelfstandig een zichtrekening openen. Maar niet getreurd: je ouders kunnen dat makkelijk in jouw plaats doen.  
Open je gratis rekening vlot online
Laat je ouders een zichtrekening voor je openen

Hoeveel uren mag je werken?

Je bent zonder twijfel een harde werker, maar té hard werken is ook niet goed. Als student mag je daarom niet meer dan 600 uur werken per jaar. Geen paniek, dat is nog altijd zo’n 75 dagen of drie en halve maand. Ruimschoots genoeg als je niet alleen in de zomer maar ook tijdens het schooljaar een extraatje wilt verdienen.  

Hoeveel mag je verdienen?

Je mag per jaar 15.100 euro bruto verdienen zonder dat je daarop belastingen moet betalen. Dat is best een hoog bedrag, want je moet al zo’n 25 euro per uur verdienen om daarover te gaan.

  • Let op: als je meer verdient, verliezen je ouders hun kindergeld en moet jij belastingen betalen.

Heb je toch nood aan meer geld per jaar? Dan kan je als werkstudent aan de slag blijven. Je geniet dan niet langer van de verminderde sociale bijdragen van jobstudenten, maar betaalt normale socialezekerheidsbijdragen. Van hetzelfde brutoloon houd je dus netto minder over.

Tel je uren

Maar terug naar het meer gebruikelijke statuut van jobstudent. Ben je nooit goed geweest in wiskunde of weet je al lang niet meer hoeveel uur je als student hebt gewerkt? Geen reden om te flippen. Op de website van student@work kun je gemakkelijk checken hoeveel uur je al gewerkt hebt en hoeveel uur je nog mag werken.  

Heeft je bank een goede app? Dan kun je ook makkelijk bijhouden hoeveel geld je al hebt verdiend. Dat kan bijvoorbeeld met KBC Mobile, officieel verkozen tot beste bankapp van België.  

Open je gratis jongerenrekening bij KBC
Laat je ouders een zichtrekening voor je openen