De waarde van je woning berekenen

De waarde van je woning berekenen

Als je je huidige woning wilt verkopen of een nieuwe woning wilt kopen, wil je de waarde van je woning schatten. Maar de waarde van een huis berekenen, hoe doe je dat? Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een waardebepaling van een woning te komen.

Eigen schatting woning

De waarde van je woning berekenen

Een eenvoudige en tevens goedkope manier om een idee te krijgen over de waarde van een huis, is vergelijken met andere woningen in jouw regio. Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden.
Houd hierbij rekening met

  • De ligging: in de stad of op het platteland
  • De soort woning: appartement, rijwoning, halfopen bebouwing of open bebouwing
  • De totale oppervlakte
  • Het aantal (afgewerkte) kamers: leefruimtes, afzonderlijke keukens, bad- en douchekamers, slaapkamers, veranda, …
  • De ouderdom en staat van het huis
  • De graad van afwerking (standaard materialen of meer luxueuze afwerking)

Aan de hand van zoekertjes in jouw streek kun je ook de prijs per vierkante meter berekenen. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning.

Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie. Daar staat informatie over de gemiddelde prijs van de verkopen van woonhuizen, villa’s en appartementen.

Kadastraal inkomen (KI)

Voor recente woningen kan het kadastraal inkomen (KI) je helpen bij het schatten van je huis. De fiscale administratie bepaalt bij schatting een fictieve huurwaarde voor elke woning in België. Het kadastraal inkomen komt overeen met het bedrag dat je netto zou innen als je je woning gedurende een jaar zou verhuren. Dat gebeurt door vergelijking met gelijkaardige woningen in de omgeving. In principe kun je dus stellen dat woningen die te koop staan en ongeveer hetzelfde KI hebben als jouw woning, zich ook in dezelfde prijsklasse bevinden. 

Let op

Die schatting moet in principe om de 10 jaar opnieuw gebeuren, maar gebeurde de laatste decennia niet meer. Daarom is het kadastraal inkomen enkel een indicatie bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waar het KI recent werd herzien.

Online huis schatten

Op het internet vind je programma’s die je helpen bij het schatten van je woning. Om de waarde van je huis te berekenen, moet je een aantal gegevens over je woning invullen. Hoe meer gegevens je moet invullen, hoe nauwkeuriger de schatting van je huis zal zijn.

Professionele waardebepaling woning

Om de waarde van een huis te berekenen kun je ook beroep doen op een vastgoedexpert: landmeter, architect, makelaar, notaris. Die maakt een gedocumenteerd rapport op waarin hij met verschillende factoren rekening houdt: de locatie, het bouwjaar, de graad van afwerking, de (bewoonbare) oppervlakte, de energieprestaties, … Heb je recent renovaties gedaan waardoor je woning beter geïsoleerd en dus energiezuiniger is, zal dat de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.

Een woning laten schatten door een professional is niet altijd kosteloos. Daarom vraag je beter eerst een offerte aan.

Nuttige links

Goed om weten

In een aantal gevallen aanvaardt KBC een externe schatting om de waarde van de woning te bepalen. De schatting moet wel uitgevoerd worden door Gudrun Xpert, Stadim of een erkend schatter die voorkomt in de Tabel van de landmeters-experten van de FOD Economie, of die voorkomt op de lijst van erkende-schatters VLABEL. Bespreek zeker met onze expert Wonen of een externe schatting nodig is.

Realistische schatting?

De exacte waarde van een pand bepalen, is niet zo eenvoudig. Vraag en aanbod spelen namelijk een belangrijke rol bij de verkoop van woningen.

Als je de waarde van een woning laat berekenen, ga dan na met je gezond verstand of de prijs wel realistisch is. Vergelijk met gelijkaardige woningen in je streek. Leg het eens voor aan iemand uit de immobiliënsector. Praat er eens over met de buren. Zij kennen vaak de prijzen van huizen in hun buurt.

Schattingen door experten kunnen namelijk onderling wel eens sterk verschillen. Meer dan een indicatie is de schatting van een huis dus niet.

Welke rentevoet kies je?

Een vaste of variabele rentevoet? Ontdek wat beide formules nu juist inhouden.
Welke rentevoet kies je?

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

Je eerste eigen woning? Spannend! Hoe ga je aan de slag?

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Een nieuwe woning kopen? Dan verkoop je éérst je huidige woning. Of is het omgekeerd? Laten we de knoop even ontwarren.
Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?

Verkoop je je huis of beslis je er te blijven wonen? Verken je opties en de gevolgen voor jou en je partner.
Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?