Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Een nieuwe woning kopen? Dan verkoop je éérst je huidige woning. Of is het omgekeerd? Laten we de knoop even ontwarren.

Eerst een nieuwe woning kopen?

Heb je een nieuwe woning gekocht? Om die aankoop te financieren, kun je je huidige woonst verkopen. Maar wat als die maar niet verkocht raakt?

Gelukkig kan de bank je uit de nood helpen met een overbruggingskrediet. Handig, want zo financier je nu al de aankoop van je nieuwe woning en wacht je intussen op de verkoop van je huidige woning. Met de opbrengst van die verkoop betaal je je overbruggingskrediet terug.

Is de opbrengst van de verkoop onvoldoende om het overbruggingskrediet volledig terug te betalen? Dan kun je voor het tekort een langlopend hypothecair krediet aangaan. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zoeken we samen met jou de meest gepaste oplossing.

Let wel: een overbruggingskrediet heeft een maximale looptijd van 12 maanden. Als je woning binnen die termijn niet verkocht is, neem je contact op met KBC. Op dat moment kunnen we de mogelijkheden bekijken en de meest passende oplossing aanbieden.

Of eerst mijn woning verkopen?

Je verkoopt eerst je huidige woning en koopt dan pas een nieuwe woning. Dat kan soms lastig zijn als je niet meteen een nieuwe woonst vindt. Want volgens de regel moet je als verkoper de woning verlaten uiterlijk op de dag van ondertekening van de akte bij de notaris. Maar misschien is de koper ook nog niet klaar om te verhuizen? Dan kun je met de koper overeenkomen om nog even langer in je huidige woning te blijven wonen. Een win-win situatie voor beide partijen! Voor de periode dat je langer in de woning blijft, kan de koper een bezettingsvergoeding aanrekenen. Dat betekent dat je een soort huurprijs betaalt aan de koper zolang je nog in het huis blijft wonen na het verlijden van de akte.

Goed om te weten: als je eraan denkt om eerst je woning te verkopen, kan Immoscoop helpen met een gratis schatting. Zo krijg je een betere kijk op de waarde en kun je een geïnformeerde beslissing nemen bij de verkoop.

Aan de hand van enkele gegevens kan Immoscoop in een mum van tijd enkele experten selecteren om bij je langs te komen. Deze makelaars kennen jouw regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed.

Als je overgaat tot verkoop van je woning, kun je op Immoscoop ook een zoekertje plaatsen.

Ga naar immoscoop.be

Conclusie

De ideale oplossing bestaat niet. Denk goed na vooraleer je je woning te koop zet en je een nieuwe woning koopt. Kortom, bekijk het totaal financieel plaatje. Een expert Wonen helpt je zoeken naar de beste oplossing.

Wat kost een nieuwbouw?

Voordat je kiest voor nieuwbouw zijn er toch heel wat zaken om in overweging te nemen.

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

Je eerste eigen woning? Spannend! Hoe ga je aan de slag?

Kopen of bouwen?

Plannen voor een eigen stek? En ga je kopen en renoveren, of bouwen? We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.

Wat met je woonkrediet als je gaat scheiden?

Verkoop je je huis of beslis je er te blijven wonen? Verken je opties en de gevolgen voor jou en je partner.