Waarom pensioensparen?

Meer dan 3 miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Daar zijn uiteraard goede redenen voor. Benieuwd waarom pensioensparen zo veel mensen aanspreekt? Hieronder ontdek je de 3 belangrijkste redenen om te beginnen met pensioensparen.

1. Het wettelijk pensioen is niet voldoende

Als werkende Belg heb je later recht op een wettelijk pensioen. Voor de meeste mensen schommelt dat pensioen rond de 60% van het laatste loon. Dat betekent dat je inkomen bijna gehalveerd wordt wanneer je met pensioen gaat. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de verschillende statuten:

  Gemiddeld bruto-pensioen
Werknemers 1.615 euro
Zelfstandigen 1.156 euro
Ambtenaren 3.381 euro

Bron: PensionStat.be (01/2023)

De cijfers hierboven zijn brutobedragen. Ook goed om te weten: hoe hoger je pensioen, hoe zwaarder dit ook wordt belast. Voor de meeste mensen volstaat het wettelijk pensioen dus niet om hun levensstandaard te behouden.

Via pensioensparen vul je het wettelijk pensioen aan. En hoe vroeger je begint, hoe groter je pensioenspaarpot in principe zal zijn. Het is dus aangeraden om zo vroeg mogelijk te starten met pensioensparen. Zo haal je ook het grootste voordeel uit de volgende 2 redenen om aan pensioensparen te doen.

2. Je krijgt een jaarlijkse belastingvermindering

Pensioensparen doe je vooral voor later, maar toch pluk je daar ook nu al de vruchten van. Want de overheid moedigt pensioensparen sterk aan, met een belastingvermindering tot wel 30% van je gestorte pensioenbedrag. Je precieze voordeel hangt af van je individuele fiscale behandeling, maar in grote lijnen is dit de situatie van vandaag: als je aan pensioensparen doet (én belastingen betaalt), dan krijg je van de fiscus een jaarlijkse belastingvermindering tot en met het jaar waarin je 64 jaar wordt.

Daarbij kies je tussen 2 maximumbedragen. Spaar je op jaarbasis maximaal 1.020 euro? Dan krijg je 30% van je gestorte bedrag terug via je belastingen. Spaar je liever iets meer? Dan kun je tot 1.310 euro  sparen en 25% van dat bedrag terugkrijgen. Omgerekend gaat het om een maximaal belastingvoordeel van respectievelijk 306 euro of 327,50 euro.

3. Het rendement (en het rendement op je rendement)

Tot slot is een derde grote troef van pensioensparen het rendement. En het rendement op dat rendement. Want levert je pensioensparen dit jaar een rendement op? Dan gaat die opbrengst ook naar je pensioenspaarpotje en kun je het jaar daarop ook een rendement realiseren op dat eerdere rendement. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect waarbij je pensioenspaarpotje jaar na jaar met steeds grotere sprongen kan aangroeien.

Start met pensioensparen