Een zaak starten met mijn vrienden, hoedoekda?

Ga je verder studeren, dan worden je beste vrienden uit de opleiding misschien wel vrienden voor het leven. Als jullie een gezamenlijk eureka-momentje beleven tijdens de studies worden jullie, wie weet, misschien zelfs collega’s. Een eigen zaak opstarten met vrienden klinkt geweldig, maar je let beter goed op voor de valkuilen. “Begin er niet aan zonder voorbereiding”, zegt Ruben Lambrecht, de 28-jarige ondernemer die samen met een van zijn beste vrienden een zaak startte op zijn 23ste.
 

Ruben Lambrecht richtte zo’n vijf jaar geleden samen met zijn vennoot Cyril De Greve het videoproductiebedrijf Eyes-Screen op. “We zijn als twee naïeve studenten gestart”, geeft Ruben toe. “Maar ondertussen hebben we ongelooflijk veel geleerd.” Ruben en Cyril hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken, maar moesten wel snel leren schakelen om daar te geraken.

 

Kies complementaire vrienden

 

Om samen een zaak op te richten moet je meer zijn dan vrienden alleen. Je moet elkaars businesspartner kunnen worden. “Het is geen toeval dat Cyril en ik samen het bedrijf hebben opgestart”, legt Ruben uit. “We zijn eigenlijk erg verschillend, zowel qua achtergrond als qua persoonlijkheid, maar dat maakt ons juist zo complementair. Met andere vrienden was dit zeker niet gelukt, want die lijken te veel op mezelf.”

 

Het videoproductiehuis startte eerst met drie vennoten, maar moest na een jaar al afscheid nemen van een van de partners. “Hij kreeg ergens anders een mooiere opportuniteit met meer zekerheid. Dat snapten we, maar voor ons was dat een grote financiële domper”, zegt Ruben. Hou er rekening mee dat jouw ideeën of die van je vrienden in de loop der jaren kunnen veranderen en dat je altijd best wat extra cash achter de hand houdt.

 

Maak goede afspraken

 

Als je niet wil dat je business je vriendschap schaadt, moet je goede afspraken maken. Hoe doe je dat? Simpel: spreek op voorhand goed af wie welke taken op zich neemt en wie waar de verantwoordelijkheid voor draagt. “Belangrijke beslissingen blijven we natuurlijk altijd samen nemen”, zegt Ruben. Tip: noteer de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden klaar en duidelijk zodat er geen misverstanden ontstaan.

 

Durf te springen

 

Start je een zaak, dan zul je heel wat challenges moeten aangaan. Eerst en vooral heb je kapitaal nodig, “Maar als je jong bent, is er soms net minder financiële druk”, legt Ruben uit. “Het was natuurlijk wel een risico, maar ik moest als student nog geen huis afbetalen of een kind onderhouden. Vandaag zou ik dat risico misschien niet meer durven nemen.”

 

Kies voor kwaliteit

 

Klanten vinden is een andere uitdaging die je niet uit de weg kunt gaan. Startende bedrijven hebben vaak nog maar weinig referenties, maar als elke medewerker zijn eigen netwerk inzet kan je via via vaak snel potentiële klanten vinden. Gratis werken doe je beter niet, maar je tarief in het begin laag houden is volgens Ruben wel nodig. “Probeer daarentegen nooit in te boeten op kwaliteit, want dan komen je klanten geen tweede keer terug.”

 

Zoek de juiste begeleiding

 

Een zaak oprichten doe je niet op een-twee-drie. Er komt heel wat administratie bij kijken en dat is vaak niet te onderschatten. “Wij zijn eigenlijk gestart zonder veel begeleiding. We hadden zelfs nog geen businessplan opgesteld, iets wat niet mag ontbreken als je als bedrijf wilt groeien”, zegt Ruben. “Ik raad andere jongeren aan om een begeleidingstraject voor ondernemers te volgen.” Je kunt aan kortingstarief begeleiding krijgen van UNIZO, het ondernemersnetwerk van België, of advies vragen bij je bankier en je verzekeringsexpert. Bij KBC kun je bijvoorbeeld zelfs terecht voor hulp bij het opstellen van een businessplan op maat van je bedrijf.

 

Plezier

 

Verandert je vriendschap als je een businessrelatie opbouwt met elkaar? “Onze relatie is zeker veranderd, maar dat is ook omdat onze levens er nu anders uitzien”, zegt Ruben. Met vrienden een zaak starten moet fun zijn en blijven, dus vergeet af en toe ook niet te ontspannen. “Wij kunnen zeker nog samen op café of naar de voetbal gaan, maar onze gesprekken gaan natuurlijk wat vaker over het werk.” (lacht)

 

Advies nodig voor het opstellen van je businessplan of ontdek je graag meer over een eigen zaak opstarten? Bij KBC kan dat op maat van je project.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Bijverdienen tijdens het schooljaar: hierop moet je letten

Als student kun je ook tijdens het schooljaar nog een centje bij verdienen. Let wel op het maximum aantal uren dat je mag presteren. Maar ken je ook de uitzonderingen op de regel?