Geld lenen bij familie of vrienden, hoedoekda?

Geld lenen bij vrienden of familie als je nog niet lang gespaard hebt, het gebeurt meer dan je denkt. Ouders lenen steeds vaker aan hun kinderen om bijvoorbeeld een huis te kopen. Dat is mooi, want laten we eerlijk zijn, vastgoed kopen is duur. Maar zelfs voor kleinere bedragen kun je aankloppen bij mama en papa of zelfs … bij vrienden. Je hoort ons al aankomen, dat is niet helemaal zonder gevaar. We zetten de voor- en de nadelen op een rijtje.

Waarvoor leen je geld?

Geld lenen bij je ouders voor je droomappartement of geld laten voorschieten voor een smartphone, dat is wel wat anders. Wanneer is het een goed idee om geld te lenen?


Alles komt neer op het volgende: leen nooit als je het niet op een redelijke termijn kunt terugbetalen. Een gsm of computer betaal je misschien al op een jaar terug, terwijl je al snel 3 jaar aan een lening voor een auto of brommer afbetaalt. Bekijk wat mogelijk is volgens je maandelijkse inkomsten en uitgaven (zoals vaste kosten, abonnementen en levensonderhoud) én behoud ook wat marge voor onvoorziene kosten.


Tip: Weet je niet hoe je daaraan begint? Lees op het Hoedoekda-platform van KBC hoe je een check-up doet van je financiële situatie of ontdek 7 tips om meer geld te sparen.

Voordelen van geld lenen bij familie of vrienden

We geven het toe, het is vaak een pak makkelijker om te lenen bij vrienden of familie dan bij een financiële instelling. Waarom? Bij de bank betaal je altijd een rente om geld te lenen, bij familie en vrienden is die rente dikwijls lager of als je geluk hebt zelfs onbestaand. Meestal zijn de afspraken over de aflossing ook soepeler.

Nadelen van geld lenen bij familie of vrienden

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Veel familieruzies ontstaan door … geldstrubbelingen. Want wat gebeurt er als je het geleende bedrag niet kunt terugbetalen? En je vriend of familielid hierdoor zelf in financiële problemen komt? Daarom zet je het best afspraken op papier.

Goede afspraken maken goede vrienden

Nee, je hoeft geen contract af te sluiten als je geld leent voor een pint op café, maar anders is het sterk aangeraden. Voor grote bedragen, sluit je een overeenkomst. Voor kleine bedragen volstaat een schuldbekentenis. Zo ontstaat er hopelijk nooit ruzie.

Checklist voor een overeenkomst

- Naam, voornaam en volledig adres van beide partijen
- Het geleende bedrag, in cijfers en in letters
- Waarvoor het geld geleend wordt (aankoop vastgoed, wagen …)
- De looptijd van de lening (als je die niet vastlegt, kan de schuldeiser elk moment zijn geld opeisen)
- De eventuele intrestvoet, eventueel ook de verwijlintresten
- Het aantal exemplaren waarin de overeenkomst is opgemaakt
- De plaats en de datum van ondertekening van de overeenkomst

Checklist voor een schuldbekentenis

- Handgeschreven en ondertekend document
- Naam, voornaam en volledig adres van beide partijen
- Het geleende bedrag

Interesten of geen interesten?

Als je geld leent bij familie of vrienden, brengt dat bedrag voor hen niets meer op. Spaargeld bij de bank levert interesten op. Beleggen ze het geld op de beurs, dan levert dat mogelijk rendement op. Hoe los je dat op zonder een awkward situatie te veroorzaken?


Simpel. Je kunt afspreken met je vriend of familielid dat jij ook wat interesten betaalt op het geleende bedrag. De wettelijke interestvoet (krijgt jaarlijks een update) kan dan bijvoorbeeld je richtsnoer zijn. Spreek zeker af wat er gebeurt als je het geld niet (tijdig) terugbetaalt. Komen er dan extra interesten bovenop?


Opgelet: op interesten betaal je 30% roerende voorheffing, belastingen dus.

Kun je nog tips gebruiken om elke maand te sparen of ben je klaar om een eigen woning te kopen? Of is het net andersom en wil je eigenlijk uit de schulden geraken? Je leest een heleboel extra tips op het Hoedoekda-platform van KBC.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Onderdeel van