Hoe ga je als jongere om met je geld?

Laure (27) vertelt over haar financiële situatie

Laure (27) is nog jong, maar dat neemt niet weg dat ze al heel wat bereikt heeft in haar leven. Ze werkt als leerkracht, is getrouwd, kocht een huis in Gent en jawel: is trotse mama van een dochtertje van één jaar. Hoe je dan omgaat met geld? Daar gaan we het met haar over hebben.

Je bereikte al heel wat! Hoe behouden jullie de controle over je financiële situatie?

“Klopt. Als leerkracht liggen loonbarema’s vast. Met mijn huidige anciënniteit verdien ik iets meer dan 1.900 euro per maand. Mijn man werkt als veiligheidsagent en verdient gemiddeld een paar honderd euro meer. Het hangt af van hoeveel nachtwerk hij doet. Hij krijgt ook maandelijks iets meer dan 100 euro aan maaltijdcheques. Tijdens het weekend geef ik bijles om nog wat geld bij te verdienen, dat levert zo’n 250 euro per maand op. Omdat we een kindje hebben, krijgen we ook maandelijks zo’n 160 euro kindergeld.”

Maar daar staan waarschijnlijk veel verantwoordelijkheden en kosten tegenover?

“Wees daar maar zeker van! De grootste kostenpost is de afbetaling van onze woning: maandelijks 1.200 euro. De crèche is ook een grote kostenpost: meer dan 400 euro per maand. We hebben ook twee paarden en geloof me, die zijn duur! De stalling van onze paarden kost maandelijks ook 400 euro en dat staat nog los van eventuele kosten voor de dierenarts of hoefsmid.”


“En dat is nog niet alles! Elektriciteit kost maandelijks zo’n 150 euro, de verzekering voor de auto 100 euro en water 35 euro. Aan boodschappen geven we wekelijks ongeveer 60 euro uit. En natuurlijk onze dochter: babykosten kunnen enorm oplopen, maar dat geld geef je met alle plezier uit.”

Lukt het dan nog om ondanks al die kosten te sparen?

“Dat proberen we toch zo goed mogelijk te doen. In de praktijk sparen we vaak wat er overblijft en dat hangt erg af van maand tot maand. We proberen zo’n 1.200 euro per maand opzij te zetten.”

Sparen jullie ook voor jullie dochter?

“Zeer zeker! Dat vinden we héél belangrijk. We willen haar een financieel duwtje in de rug geven als ze later op eigen benen staat. Maandelijks proberen we voor haar 100 euro opzij te zetten. Onlangs werd ze 1 jaar en ook al haar verjaardagscenten gingen integraal naar haar spaarrekening. Het is mijn droom dat ze haar leven kan starten zonder financiële kopzorgen.”

Ervaren jullie soms geldzorgen?

“Toch wel. We geven onszelf weinig ruimte voor kleine extra’s omdat we spaarzaam willen zijn en ook wat schrik hebben om niet rond te komen. Met de aankoop van onze woning hebben we bijvoorbeeld ook enorm veel geluk gehad.”


“Eigenlijk was de opportuniteit te mooi om niet te grijpen: een betaalbare woning zonder renovatiewerken in een leuke wijk in Gent. Daar moesten we op springen! Het nadeel was dat ons spaarpotje toen niet zo groot was. De registratierechten betaalden we met wat extra inspanningen uit eigen zak, maar we leenden wel 100 procent van het aankoopbedrag. Ook dat leverde wat financiële stress op.”

Waar leerde je met geld om te gaan?

“Ik heb veel geleerd van mijn ouders. Die zijn tijdens mijn tienerjaren gescheiden en dat zorgde voor een pak financiële zorgen. Hen zien worstelen met hun financiële situatie heeft me wakker geschud. Ik ben al snel als student gaan bijklussen om mijn studiekosten onder controle te krijgen. Tot vandaag heeft het nog altijd een impact op hoe ik naar geld kijk.”


“Je leert ook omgaan met geld door af en toe met je gezicht tegen de muur te lopen. Een voorbeeld: toen we ons huurcontract wilden opzeggen, kwam de aangetekende zending niet op tijd bij onze huisbaas. Het gevolg? Onze drie maanden opzeg werden er maar één en we mochten nog twee maanden huur opleggen. Dat overkomt je geen twee keer, maar je leert er wel uit natuurlijk. Nu zijn we beter voorbereid op de toekomst.”

Over de toekomst gesproken: sparen jullie voor jullie pensioen?

“Ja, omdat we schrik hebben dat we later niet zullen toekomen met ons pensioen. We sparen elke maand zo’n 80 euro via pensioensparen. Per persoon dan wel.”

Hoe houden jullie zicht op jullie financiën?

“Daar helpt de app van KBC ons mee! Onze lonen worden gestort op onze gemeenschappelijke rekening. Van daar vertrekken al onze betalingen. De rest wordt verdeeld over de verschillende spaarrekeningen. Om het overzicht te behouden, hebben we voor elke post een aparte spaarrekening.”


“We hebben een noodfonds voor onvoorziene kosten, een spaarrekening voor leuke dingen zoals op reis gaan, een spaarrekening voor werken in huis en natuurlijk ook een spaarrekening voor onze dochter. Superhandig dat je in de app in een oogopslag zicht hebt op al die rekeningen.”

Welke tips over geld zou jij willen geven aan andere jongeren?

- Wees niet impulsief in je aankopen
- Koop zoveel mogelijk tweedehands
- Investeer liever in wat je echt graag wilt, ook als dat iets duurder is. Beter dat dan terug te komen op je beslissing
- Blijf zo lang mogelijk thuis wonen, dan kun je pas goed sparen!

Onderdeel van