Hoe ga je als jongere om met je geld?

Louise Soen (24) vertelt over haar financiële situatie

Louise Soen (24) zette haar eerste stappen in het echte leven. Afstuderen: check! Beginnen werken op haar droomjob: check! Gaan samenwonen met haar lief: check! Overzicht krijgen op haar financiële situatie: check, check en nog eens check! Ze deelt met ons hoe ze dat aanpakt.

Afgestudeerd en nu al een jaar aan het werk, proficiat!

“Dankjewel! Eigenlijk was ik een twijfelaar. Ik studeerde drie jaar om een bachelor ergotherapie te halen, maar tijdens mijn stages besefte ik dat ik mijn horizon nog wilde verruimen. Ik wilde liever iets doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Na mijn opleiding behaalde ik dus nog een banaba in Advanced Business Management met een optie Marketing. Helemaal mijn ding! Nu werk ik voltijds bij So Buzzy, een social media agency waar ik ook stage liep.”

Je verdient nu je boterham met een vaste job. Hoe was dat voordien?

“Ik heb heel wat studentenjobs gedaan voor ik hier terechtkwam. Ik heb aan de kassa van de Action gestaan, de rekken van de Albert Heijn gevuld en de afwas gedaan in een chic restaurant. Bij mijn huidige werkgever begon ik als stagiaire, daarna werkte ik er drie maanden als student en nu vast in dienst. Gelukkig!”

Hoeveel geld verdien je met je vaste job en hoeveel daarvan spaar je?

“Ik verdien nu 1.800 euro netto per maand. Toen ik thuis woonde, lukte het om daar 1.000 euro van opzij te leggen. Momenteel spaar ik maandelijks 500 euro, maar 800 euro is het ideale streefdoel.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

“Sinds februari woon ik samen met mijn lief, dus huur is zonder twijfel onze grootste vaste uitgave. Als het gaat over variabele kosten, geef ik stiekem best veel geld uit aan eten. Ik ga gewoon zo graag een koffietje drinken met vriendinnen. Neen, geen gewone zwarte koffie, maar een verwen-latte macchiato met alles erop en eraan. In de supermarkt kan ik me ook moeilijk inhouden om de lekkerste dingen in de kar te leggen, ook als dat niet de goedkoopste producten zijn …”

Heb je een goed overzicht in je uitgavenpatroon?

“Het was even zoeken met hoeveel geld we zouden toekomen, maar ondertussen hebben we er zicht op. Toen mijn vriend en ik net gingen samenwonen, hielden we al onze kosten bij in een notitieboekje. En dat waren er véél. Maar ondertussen zijn grote kosten, zoals onze meubels, gedekt en hebben we wat meer zicht op hoeveel het dagelijks leven kost."


“We storten nu beiden elke maand 600 euro op onze gemeenschappelijke rekening. Dat is een all-in-pakket. De huur zit daarin, maar ook gas, water, elektriciteit en eten. Alleen voor grotere uitgaven, zoals samen op reis gaan, passen we bij.”

Heb jij soms geldzorgen?

“Eigenlijk niet. Ik kon altijd al goed omgaan met geld. Centjes die ik verdiende of kreeg voor verjaardagen kwamen altijd mooi op mijn spaarboekje terecht. Dat geeft me een houvast voor als ik ooit tegenslag heb. Het is mijn doel om me nooit zorgen te hoeven maken over geld, dus ik bereid me nu al goed voor op de toekomst.”

Je bent daarom onlangs ook begonnen met pensioensparen.

“Klopt. Elke maand gaat er automatisch 40 euro van mijn rekening naar beleggingen voor mijn pensioen. Na verloop van tijd wil ik dat bedrag graag optrekken. Waarom ik nu al met pensioensparen bezig ben? Omdat ik graag nog geniet van het leven als ik met pensioen ga, zonder kopzorgen over geld.”

Waar leer je met geld om te gaan?

“Mijn ouders zijn een groot voorbeeld voor mij. Ook zij vinden het belangrijk om een centje opzij te leggen voor later en gaven me dat al van kleins af aan mee. Het helpt ook dat mijn mama bij KBC werkt. Ze is erg goed op de hoogte van de bankproducten en -diensten die KBC aanbiedt en geeft me altijd goed advies!”

Welke spaartip zou jij willen geven aan anderen?

1. Probeer maandelijks een vast bedrag opzij te leggen in plaats van te sparen wat er overblijft.
2. Spaar je voor een specifiek doel? Open daar dan een nieuwe spaarrekening voor. Het helpt en motiveert om te zien hoever je al staat met je spaarpotje.

Onderdeel van