Je stage als springplank naar een echte job

Je eerste echte droomjob vinden is niet gemakkelijk. Weet je eigenlijk wel wat je belangrijk vindt in een job? Een stage kan je daarbij helpen. Het is de ideale kans om de sfeer op een mogelijke werkplek op te snuiven en staat goed op je cv als je op zoek gaat naar een echte job.

Waarom een stage belangrijk is

Tegenwoordig zijn een diploma op zak hebben en mooie punten scoren niet altijd voldoende om aangenomen te worden voor je droomjob. Bedrijven kijken steeds meer naar wat je naast je studie doet en hoe jij je onderscheidt van de anderen. Een stage kan een troef zijn om je te onderscheiden.

De voordelen van een stage

Studenten die op stage zijn geweest, hebben vaak een beter beeld van wat ze mogen verwachten na hun studies. Je doet er ervaring op, je ziet hoe een bedrijf werkt en krijgt meer zelfvertrouwen omdat je toepast wat je op de schoolbanken soms alleen in theorie leert. Het kan ook de ideale kans zijn om je netwerk uit te bouwen en, wie weet, na je stage een vaste plek te strikken binnen het team. En kun je er niet aan de slag, dan kun je wel aan je stagebegeleider vragen om een mooie aanbeveling te schrijven.

Allemaal goed en wel, maar hoe begin je daaraan? In veel opleidingen is een stage verplicht. Soms moet je zelf op zoek naar een werkplek en soms wordt een stageplek toegewezen, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs.

Wat als je opleiding geen stage aanbiedt?

Is een stage geen vast onderdeel van je opleiding, maar wil je toch graag ervaring opdoen? Probeer dan bijvoorbeeld tijdens de zomer een stageplekje te strikken. Tijdens de vakantie hebben veel bedrijven nood aan extra personeel. Nog een voordeel: je hebt geen concurrentie van studenten die hun stage tijdens het schooljaar al doen.

Kun je geld verdienen op stage?

De meeste stages in België zijn onbetaald. Eventuele onkosten en/of verplaatsingskosten worden door de werkgever soms wel betaald.

Wat mag je van een stage verwachten?

Als je tijdens je stage niet alleen kleine taakjes wilt uitvoeren, maak je het best goede afspraken over je takenpakket voor je begint met je stage.

Het kan leuk zijn om voor een groot en bekend bedrijf te werken. Weet wel dat je soms meer leert in een kleiner team of bedrijf, omdat je juist meer verantwoordelijkheid krijgt. En hé, zelfs als een stage niet helemaal is wat je ervan verwacht had, leer je toch altijd iets bij!

Testimonial – Stage lopen in coronatijden

Corona heeft, maar dat moeten we je waarschijnlijk niet meer vertellen, veel roet in het eten gegooid. Ook voor stagiairs. Je stage is misschien stopgezet, of nog erger: nooit doorgegaan. Dat eerste was voor Aline Arnouts (22) het geval. Zij liep voor haar opleiding Financie- en Verzekeringswezen stage bij KBC. 


“Ik ben na een maand al moeten stoppen op mijn stage bij KBC,” zegt ze. “Maar eigenlijk heeft dat me juist doen beseffen dat ik de job heel leuk vond.” Aline kon als stagiaire niet van thuis werken, maar besliste om na de eerste lockdown gewoon te solliciteren voor de functie van ‘expert Digitaal Bankverzekeren’. “Omdat mijn stagementor me al goed kende en wist hoe gemotiveerd ik was, heeft die me aanbevolen.” Zo zie je maar dat je niet bang mag zijn om je kansen te grijpen!
 

Wat leer ik op stage?

1. Jezelf kennen
Je ontdekt je sterktes en zwaktes, maar ook wat je wel en minder graag doet. Handig, zeker als het alternatief is dat je meteen tekent voor een vaste job.

 

2. Netwerken
Op stage gaan is vooral je netwerk uitbreiden. Voeg daarom tijdens je stage zoveel mogelijk collega’s toe op netwerkapplicaties als LinkedIn. Zo vergroot je je netwerk en blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen dat bedrijf.

 

3. Proeven van verschillende functies 
Misschien ligt het bedrijf je wel, maar ligt één specifieke functie je minder. Op stage krijg je soms de kans om te experimenteren.

Ontdek je graag hoe je tijdens een stage een gezonde work-life balance behoudt als student? Krijg je na je stage een aanbod en wil je weten hoe je onderhandelt over je loon? Of wil je gewoon graag stage lopen bij KBC? Neem dan een kijkje op de website.