Van mijn hobby mijn beroep maken, hoedoekda?

Maak je je eigen juwelen? Bak je je eigen brood? Of herstel je in je vrije tijd graag fietsen? Dan is het misschien wel leuk om van je hobby je beroep te maken! Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? En wat zijn de valkuilen? Startende freelancer Joffrey Vandenbussche (25) deelt zijn ervaringen.

Van je hobby je beroep maken. Wie droomt daar nu niet van? Elke dag met je passie bezig zijn is superleuk, maar natuurlijk ook een uitdaging. Weet je nog niet zeker of ondernemen wel je ding is? Ontdek hier met welke vragen je rekening moet houden om vol vertrouwen de sprong te wagen.

1. Wil je er geld mee verdienen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je geld wilt verdienen met je hobby. “Toen ik startte als zelfstandige, voelde het erg ongemakkelijk om geld te vragen voor mijn werk”, geeft Joffrey Vandenbussche toe. Hij studeerde Internationaal Ondernemen in Antwerpen, maar werkt nu zonder vooropleiding voltijds als cameraman. 


“Omdat het mijn passie is, vond ik het op dat moment ook niet erg om het voor weinig of geen geld te doen”, zegt hij. “Maar dat houd je natuurlijk niet eeuwig vol.” (lacht) 


Wil en durf je geld te vragen voor je werk? Dan mag je verder lezen! (En anders eigenlijk ook wel.)

2. Begin gratis of tegen een lager tarief

“Dat betekent niet dat ik nooit gratis heb gewerkt hoor”, zegt Joffrey. “Het was een ideale manier om mijn portfolio uit te breiden en mijn klantenbestand te vergroten.” Kun je later dan (meer) geld vragen aan diezelfde klant? Wel als je meteen duidelijk communiceert met je klant. 


Geef aan dat je in de opstartfase zit en je klant hierdoor een grote korting krijgt. Dan is dat eigenlijk een win-win. De verwachtingen van de klant liggen lager, waardoor jij ruimte hebt om te leren en je klant weet dat je tarieven op een later tijdstip kunnen stijgen.

3. Blijf bijleren

“Mijn eerste video maakte ik op reis”, blikt Joffrey terug. “Ik pakte mijn nieuwe GoPro-camera pas uit in het vliegtuig op weg naar Dubai. Ik heb zelfs toen pas de handleiding gelezen. ” (lacht) Die fout maakte hij natuurlijk geen tweede keer. “Of het nu YouTube-tutorials of mensen zijn uit de sector die me inspireren, ik blijf nog dagelijks bijleren.”

 

Je hoeft niet altijd het juiste diploma te hebben om goed te zijn in je job. Behalve als je bijvoorbeeld dokter of kernfysicus wordt natuurlijk. Zorg in dat geval dat je het juiste diploma op zak hebt, voor de bestwil van iedereen. Ben je gepassioneerd en gedreven, én ben je bereid om constant bij te leren, dan kun je zoals Joffrey ook ver geraken zonder dat je het juiste diploma hebt. “Ik volgde een aantal weken een online opleiding en paste de theorie zelf toe in de praktijk.”

4. Durf vragen te stellen aan je klant

Je kunt altijd een product of dienst finetunen. Een grote valkuil voor startende ondernemers is dat ze wachten op het perfecte moment om hun zaak te lanceren. En je kunt het al raden, dat moment breekt nooit aan. Het is echt oké om naar je klant te stappen met een product of dienst die nog getweakt moet worden. 


Stel zeker vragen aan je klant. Wat zou mijn product of dienst nog beter maken? Op welke noden kan ik misschien inspelen? Neen, dat is niet gênant. De kans is groot dat je klant het juist waardeert dat zijn mening ertoe doet.

5. Begin als zelfstandige in bijberoep

Ben je klaar om de sprong te wagen, maar vrees je voor je financiële situatie? Dan kun je het best eerst zelfstandige worden in bijberoep


“Ik heb een risico genomen”, sluit Joffrey af. “Maar omdat ik elke dag met mijn passie bezig ben, voelt het niet meer alsof ik werk en dat risico heb ik daarom met veel plezier genomen.”

Administratieve check-up voor je eigen zaak

1. Check of je diploma’s en/of vergunningen nodig hebt
2. Beslis of je voor hoofd- of bijberoep kiest
3. Kies je ondernemingsvorm
4. Open een professionele rekening om je privé en zakelijke uitgaven te scheiden
5. Vraag een ondernemingsnummer en btw-nummer aan.
6. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
7. Sluit je aan bij een ziekenfonds

4 belangrijke tips van Joffrey

  • 1. Vraag premies aan en durf steun aan te vragen bij de overheid
  • 2. Omring jezelf met mensen uit je sector
  • 3. Blijf bijleren
  • 4. En vooral: blijf in jezelf geloven

Kun je nog tips gebruiken om je eigen zaak op te starten of ontdek je graag meer over ondernemen in bijberoep? Neem dan zeker eens een kijkje op www.kbc.be/starters.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels