Welke afspraken maak ik met mijn vrienden als ik ga cohousen?

Met je vrienden samenwonen lijkt super leuk, maar beste vrienden zijn daarom nog niet de beste huisgenoten. Geloof ons: vroeg of laat besef je dat duidelijke afspraken nodig zijn. Cohouser Michelle Pauwels (27) deelt een aantal hands-on tips en tricks.

Michelle Pauwels studeerde NMCT (New Media and Communication Technology) in Kortrijk en behaalde nadien ook een diploma Documentaire aan het Rits in Brussel. Alleen op kot, samen met vrienden op kot, cohousen en uiteindelijk haar eigen stekje vinden … she did it all. 

 

Haar belangrijkste goede raad? “Als je gaat cohousen, komt er altijd wel een moment waarop je goede afspraken moet maken om samen te leven.” En die deelt ze graag met ons.

1. Huishouden

De allergrootste valkuil: het huishouden. Dat klinkt misschien belachelijk, maar is het zeker niet. “Sommige mensen willen graag dat alles altijd netjes opgeruimd is, anderen laten zonder gêne strepen achter in het toilet”, vertelt Michelle. “Dat hoort er nu eenmaal bij.” Cohousen is de gulden middenweg vinden en water bij de wijn doen. Of ten minste in de wc-pot.


“Toch moet je absoluut afspraken maken over het huishouden”, zegt Michelle. “Met meerdere mensen samenwonen, betekent dat het sneller vuil wordt in huis. Leggen jullie samen voor een wekelijks bezoek van een huishoudhulp of werken jullie een kuisschema uit waarin de taken verdeeld zijn? Dat weet je het best voor je samen intrekt.” 


Tip van Michelle: “Bespaar jezelf een heel pak frustraties en koop alsjeblieft samen een vaatwasser. Het maakt je leven veel makkelijker!”

2. Badkamergebruik

Op je luie gemakje een lange douche nemen. Heerlijk! Tot je huisgenoot op de badkamerdeur bonkt omdat hij te laat op zijn werk komt als hij niet nu zijn tanden kan poetsen. “Overleg goed wie wanneer de badkamer gebruikt, eventueel kun je daar een badkamerschema voor opstellen”, is de wijze raad van Michelle. 


Tip van Michelle: “Geef elkaar wat tijd om ieders gewoontes te ontdekken. Meestal wijst dit zichzelf uit. Het is pas als je een uitzonderlijke week tegemoet gaat, dat je het beter bespreekt.”

3. Een nieuw lief

Ah, de liefde. Wat kan het toch mooi zijn! Maar opgelet: als je aan cohousen doet, kan dat ook voor conflicten zorgen. “Mijn lief bleef geregeld overnachten”, zegt Michelle. “Voor een paar keer maakt dat niet uit natuurlijk, maar als je wederhelft er plots de helft van de tijd verblijft, zijn er nieuwe afspraken nodig met je huisgenoten.”

 

Tip van Michelle: “Spreek met je lief en je huisgenoten goed af voor welke gemeenschappelijke kosten hij of zij eventueel (een beetje) bijdraagt. Zo vermijd je frustraties bij je huisgenoten.”
 

4. Money money money

Cohousen kan goedkoper uitvallen dan in je eentje een woning huren. Yay! Maar dat betekent niet dat geldzaken altijd een pretje zijn. “Over geld moet je sowieso afspraken maken”, weet Michelle uit ervaring. “Ik raad aan om een gemeenschappelijke rekening te openen. Dan ligt de verantwoordelijkheid voor het betalen van de huur en de facturen niet bij één persoon.”

 

Tip van Michelle: “Je kunt ook overwegen om elke maand een vast bedrag bij te leggen voor gemeenschappelijke kosten: vaatwastabletten, koffiepads, toiletpapier en wasmiddel bijvoorbeeld.”

5. Wat bij vertrek?

Als je huurt, sluit je een contract af met je huisbaas en betaal je een huurwaarborg. Dat zijn twee of drie maanden huur die op een geblokkeerde rekening staan en als borg dienen wanneer je de huurverplichting niet nakomt. Met andere woorden: je loopt betalingsachterstand op of er is schade aan de gehuurde woning bij vertrek.


Waarom is dat zo belangrijk? “Als een van je huisgenoten beslist om vroegtijdig te vertrekken, moet je afspraken maken over dat deel van de huurwaarborg. Betaalt de nieuwe huurder die je huisgenoot vervangt zijn stukje van de waarborg aan die vertrekkende huisgenoot? Wat als er al schade is aan de woning? Dat bespreek je het best allemaal op voorhand.”


Tip van Michelle: “Spreek bij vroegtijdig vertrek ook goed af hoe jullie de zaken regelen. Wat met het huurcontract of de brandverzekering? Zoekt de persoon die vertrekt naar een nieuwe huisgenoot? En wie dekt de kosten als er niet op tijd een andere huisgenoot intrekt?”

Kun je nog tips of informatie gebruiken over cohousen? Goed nieuws, want op Hoedoekda geven we meer info over cohousen en lees je welke praktische afspraken je het best maakt.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels