Werken en studeren combineren, hoedoekda?

Studeren aan de unief of hogeschool kan een voltijdse bezigheid zijn. Toch klussen veel studenten doorheen het jaar bij om geld te verdienen. Maar hoe doe je dat zonder je work-life balance in gevaar te brengen? We geven je 5 tips om werken en studeren combineerbaar te houden. 

Het studentenleven kan superleuk zijn, maar ook heel wat stress met zich meebrengen. Veel studenten krijgen tijdens hun studies last van een te hoge werkdruk. Daardoor loopt 1 op de 7 studenten risico op een burn-out. Toch kun je studeren en werken gezond combineren.


1. Werk niet te veel


Zorg ervoor dat je studies altijd voorrang krijgen. Studeer je een jaartje of twee langer omdat je niet geslaagd bent voor je examens? Dan betaal je langer inschrijvingsgeld en moet je langer op kot zitten. Het geld dat je als student bijverdient, speel je dus even snel weer kwijt. Wat is wel haalbaar? Een gemiddelde student is tussen de 40 tot 45 uur per week bezig met zijn opleiding. Aan lessen, maar vooral ook aan studeren, lezen, opzoekwerk, papers schrijven ... Plan daarom je week niet te vol. Wil je doorheen het jaar bijverdienen als student, dan is 8 tot 10 uur per week werken een gezond maximum. Maak elke week een planning om je uren goed in kaart te brengen. Als je niet elke dag een volledige dag naar de campus moet, kun je je werkuren spreiden.


2. Vermijd nachtwerk


Een goede work-life balance als student begint bij een goed ritme. Om dat ritme te behouden, is je slaap cruciaal. Genoeg en regelmatig slapen bevordert trouwens de werking van je geheugen. Je bent alerter en slaat dus meer informatie op. Vermijd daarom om als student tijdens de weekdagen ’s nachts te werken. Als je tot uren in de nacht achter een bar hebt gestaan, zul je de volgende dag niet even fris notities nemen in de aula. Spreek daarom goed op voorhand af met je werkgever wanneer nachtwerk mogelijk is voor jou en durf je grenzen af te bakenen als de vraag toch wordt gesteld. 


3. Ontspan voldoende

Bij een goede work-life balance hoort altijd ontspanning. Voorzie minstens een dag per week om te ontspannen. Net zoals je studentenjob en het studeren kan die tijd verdeeld worden over verschillende dagen. Ga iets drinken met vrienden, spreek af met je familie of ga sporten. Het is belangrijk dat je tijdens deze activiteiten even de opleiding en het werk loslaat en je batterijen opnieuw oplaadt. 


4. Informeer je over studietrajecten op maat


Moet je meer dan een dag per week werken om elke maand rond te komen als student? Dan is het de moeite waard om te overwegen om een aangepast traject te volgen aan je universiteit of hogeschool. Als je minstens 27 van de 60 studiepunten opneemt per schooljaar, behoud je je statuut als student en kun je nog altijd onbelast bijverdienen. Houd er wel rekening mee dat het aantal uren dat je jaarlijks mag werken als student nog altijd beperkt is.


5. Durf om hulp te vragen


Een goede work-life balance creëren, is niet altijd eenvoudig. Wees daarom niet bang om hulp te vragen. Universiteiten en hogescholen bieden vaak begeleidingstrajecten op maat om studenten te ondersteunen. Spreek gerust je studentenbegeleider aan voor hulp en advies.

Houd het overzicht
Werken en studeren combineren kan alleen als je het overzicht houdt. Dat geldt voor je weekplanning, maar ook voor je budget. Met KBC Mobile heb je altijd en overal een krachtige tool in handen om al je uitgaven en inkomsten gemakkelijk in het oog te houden.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Bijverdienen tijdens het schooljaar: hierop moet je letten

Als student kun je ook tijdens het schooljaar nog een centje bij verdienen. Let wel op het maximum aantal uren dat je mag presteren. Maar ken je ook de uitzonderingen op de regel?

Een zaak starten met mijn vrienden, hoedoekda?

Een eigen zaak opstarten met vrienden klinkt geweldig, maar je let beter goed op voor de valkuilen.