Betalen met je smartphone? Superhandig!

Je aankopen betalen met je bankkaart? Da’s zooo old school. Het kan stukken gemakkelijker, gewoon met je smartphone. Maar hoe werkt dat, en is het wel veilig?

Even terug in de tijd ...

Toen de dieren nog spraken liepen we allemaal rond met een portefeuille met cash en munten. Daarna betaalden we onze aankopen met een bankaart. Stukken makkelijker, maar het kan nóg beter. Tegenwoordig neem je gewoon je smartphone bij de hand als je aan de kassa staat.

Aan de slag met je smartphone

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met de gratis app KBC Mobile. Download hem gewoon in de Play Store of App Store en je zit meteen goed. Je krijgt immers niet alleen een manier om je bankzaken digitaal te regelen, maar hebt ook toegang tot heel wat handige betaalmogelijkheden. Denk maar aan Payconiq by Bancontact, Apple Pay en Google Pay bijvoorbeeld.

Hoe werkt het?

Klaar met shoppen en wil je afrekenen? Dat doe je met een paar swipes op je smartphone! Aan de kassa kun je met je betaalapp een QR-code scannen of de winkel selecteren in een lijst (op basis van geolocatie). Je vult het te betalen bedrag in en bevestigt met je pincode of vingerafdruk. Check zeker even een handig how-to filmpje.

 

Meer is het niet! Ook online kun je natuurlijk eenvoudig en snel mobiel betalen in heel wat webshops.

Safety first!

Allemaal goed en wel, dat betalen met de smartphone, maar is het ook veilig? Zeker weten, betalen met je smartphone is even veilig als (contactloos) betalen met je bankkaart. Banken maken bij een betaling altijd gebruik van een beveiligde verbinding, dus ook wanneer je met je smartphone betaalt. Bovendien hebben de meeste betaalapps een betaallimiet ingevoerd.

Nog enkele nuttige tips

Beveilig je smartphone altijd met een geheime code. Zo kan niemand aan de haal met je persoonlijke gegevens.
• Merk je iets vreemds aan de betaalprocedure? Ga dan niet verder en contacteer onmiddellijk je bank voor de zekerheid.
• Ben je klaar met betalen? Meld je af en sluit de app van je bank. Het systeem doet dat sowieso na enkele minuten, maar je doet het beter meteen zelf.
• Je bank zal je nooit vragen om je geheime code te delen. Ga dus nooit in op dergelijke vragen.
• Voorkom onaangename verrassingen en hou je budget goed in de gaten via je betaalapp.
• Smartphone verloren of gestolen? Blokkeer onmiddellijk je betaalapp door Card Stop te bellen op 070 344 344 of doe het meteen via je KBC Mobile.

Onderdeel van