Cohousen versus alleen gaan wonen

Op kot gaan met je vrienden is de max. Nooit meer alleen zijn, af en toe een feestje bouwen en altijd bij iemand terecht kunnen. Wil je na je studies graag dat gevoel vasthouden door te gaan cohousen? Wij zetten de voor- en nadelen van cohousen versus alleen gaan wonen voor jou op een rijtje.
 

Cohousing, wadisda? 


Cohousing kan vanalles betekenen, maar het komt erop neer dat je samen met een aantal mensen een huis of appartement huurt of koopt en een paar gemeenschappelijke ruimtes deelt. Een beetje zoals op kot dus, maar met het grote verschil dat je – wanneer je huurt – één contract afsluit met de huisbaas voor het hele pand. En dus niet apart per kamer.  


Is samenhuizen goedkoper? 


Omdat je de kosten deelt, valt cohousing vaak goedkoper uit dan op je eentje iets kopen of huren. Sharing is caring en dat geldt dan ook voor onderhoudskosten, kosten voor je internet, gas, water, elektriciteit en herstellingen. Resultaat: het is een pak goedkoper. En er is nog een voordeel. Omdat er samen vaak een groter budget beschikbaar is, kun je vaak leukere panden kopen of huren.  

Een sterk sociaal netwerk

 

Cohousing is nooit nog echt alleen zijn. Je hebt altijd een sterk sociaal netwerk om je heen waar je op kunt terugvallen. Heb je eens een auto nodig of verwacht je een pakje van de post? De kans is groot dat je huisgenoten je met plezier uit de nood helpen. Je kunt op mekaar rekenen voor praktische dingen, maar als je samenwoont met vrienden, kun je ook bij je huisgenoten terecht om je hart te luchten na een zware dag.

 

Er zijn ook nadelen

Door gemeenschappelijke ruimtes te delen, geef je wel een stukje van je privacy op. Je moet ook rekening houden met elkaar en vooral ook veel afspraken maken. Cohousen kan daarom soms voor spanningen en zelfs ruzies zorgen. Gelukkig bestaan daar tegenwoordig ook oplossingen voor.

 

De wetgeving rond cohousing is lang erg onduidelijk geweest, maar tegenwoordig is dat beter geregeld. In Brussel kun je als medehuurder met je huisgenoten een medehuurpact ondertekenen. Het is een wettelijk document waarin je bepaalde afspraken op papier vastlegt. De Vlaamse overheid zette op deze site alle informatie op een rijtje.

 

Cohousing als student

 

Ben je nog niet afgestudeerd en wil je graag als student al gaan samenhuizen? Het is helemaal niet zo evident om dat met een studentenstatuut te doen en in veel studentensteden is het ook verboden. Kijk dus goed na welke plaatselijke regels er gelden en stel je cohousingdroom desnoods uit tot na je studies. Tenslotte is het op kot ook best gezellig.
 

Klaar om de grote stap te zetten en alleen te gaan wonen? Ontdek dan meer informatie over de eerste keer huren of alleen gaan wonen.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Samenwonen: met deze 10 tips ga je een toptijd tegemoet

Ben je van plan om voor het eerst te gaan samenwonen? Check dan even of je deze praktische to do's van je lijstje kunt schrappen.