Een kindje krijgen, wat kost dat?

Ze zeggen weleens dat elk kind je een huis kost. Helemaal ongelijk hebben ze niet. De Gezinsbond berekende dat het gemiddeld zo’n 200.000 euro kost vóór een kind op eigen benen kan staat. Dat is serieus veel geld, maar gelukkig betaal je dat niet allemaal in een keer.

Elk kind is anders, elk gezinsbudget ook

Hoeveel geld ouders gemiddeld uitgeven aan kinderen hangt af van heel wat factoren. Je inkomen als ouder speelt een grote rol en hoeveel kinderen je krijgt natuurlijk ook. Meer kinderen kosten meer geld, maar gemiddeld gezien zakt de prijs per kind wel, omdat je bijvoorbeeld spullen hergebruikt of kortingen krijgt. Eén ding is zeker: hoe ouder je zoon of dochter, hoe meer hij of zij zal kosten.

Aan welke kosten moet je denken?

Wie denkt aan een kindje krijgen, is vooral bezig met de kosten tijdens de eerste levensjaren. Denk maar aan opvang, extra (familiale) verzekeringen, medische kosten, meubels, kleertjes, luiers, voeding, speelgoed, uitstapjes, enz.


Tip: heb je plannen om zwanger te worden? Sluit dan vóór je zwangerschap een hospitalisatieverzekering. Die komt vaak nog tussen bij andere medische of apotheekkosten van jou of van je baby.


Vergeet alleen niet dat je een engagement aangaat voor een lange periode. Bij oudere kinderen komen ook extra schoolkosten, naschoolse activiteiten, zakgeld, studiekosten, rijbewijskosten, een extra vakantiebudget, enz. kijken.

Wat kost een kind gemiddeld per maand?

Kinderen van 0-5 jaar: 349,08 euro


Kinderen van 6 tot 11 jaar: 451,18 euro


Kinderen van 12 tot 17 jaar: 553,25 euro


Kinderen van 18 tot 24 jaar: 663,81 euro


Bron: Gezinsbond (studiedienst juni 2021)

Welke financiële steun krijg je?

Je hoeft nog niet meteen in paniek te raken, want je krijgt als ouder ook veel steun. Zo bestaat er bijvoorbeeld het Groeipakket, dat bestaat uit:


- Het startbedrag: elk kind krijgt eenmalig een startbedrag van 1.144,44 euro bij de geboorte of adoptie.
- Kindergeld of basisbedrag: is een maandelijks budget. Het bedrag stijgt met de leeftijd van je kind. Hoe meer kinderen, hoe meer kindergeld ook.
- Studiebeurs of schoolbonus: een extra som die je krijgt als je een laag inkomen hebt. Dat is trouwens niet alleen van toepassing als je kind studeert aan een hogeschool of universiteit. Jonge kleuters en kinderen komen ook al in aanmerking.


Daarnaast heb je ook nog fiscale voordelen: je krijgt een vermindering op je belastingen. Je recupereert zo een deeltje van de kindercrèche. Afhankelijk van je situatie is ook een som van je inkomsten onbelast. Jaarlijks is dat een voordeel van minimaal 460,50 euro. Ben je alleenstaand of heeft je kind een beperking? Dan trek je meer terug van de belastingen.

 

Tip: bekijk en vergelijk ook zeker ziekenfondsen. Zij bieden heel wat interessante voordelen die je een duwtje in de rug geven.

Sparen voor je kinderen

Kosten voor kinderen lopen op in de tijd, maar je kunt als ouder wel gespreid sparen of beleggen voor je zoon of dochter. Zo bouw je een spaarpotje op voor als je kind zelfstandig is of ben je zelf voorbereid als er zwaardere kosten op je afkomen.

Kun je nog tips gebruiken om te sparen of beleggen of open je graag een pamperrekening voor je ongeboren pruts? Heb je nog vragen? Je kunt altijd terecht bij een expert van KBC.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Tips om dit jaar beter te sparen

Wil je een nieuwe auto kopen? Droom je van een nieuwe garderobe? Of wil je volgend jaar op wereldreis? Goed nieuws! Wij delen 7 tips die je daarbij helpen.

Check-up van je financiële situatie

Geld uitgeven is makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je beter met je geld kunt omgaan? We helpen je stap per stap een financiële check-up te doen.

Zo kun je geld en tijd besparen met Kate

Geld besparen met je spraakassistent op de smartphone? Dat doe je met Kate in KBC Mobile.