Waar moet je op letten als je geld leent?

Je weet vast al hoe belangrijk het is om een centje opzij te zetten voor je toekomst. Maar wat als je de scooter van je dromen hebt gezien of je slaapkamer een make-over wilt geven, en er niet genoeg money, money, money op je rekening staat?
 

Dan kun je geld lenen, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Maar als dat niet gaat of als je daar geen zin in hebt, kun je ook geld lenen bij een bank. Je moet daarvoor wel 18 zijn. Als je minderjarig bent, heb je de toestemming van je ouders nodig. Want zij moeten de lening verder afbetalen als jij dat niet meer kunt.
 

Hoe werkt het als je geld gaat lenen bij een bank? En waar moet je rekening mee houden? Lees verder onder de foto!

Hou wat centen opzij, ook als je wilt lenen

Het klinkt misschien ironisch, maar geld lenen kost ook geld. Als je een lening aangaat bij een bank, betaal je daar interest op. Daardoor betaal je in totaal meer terug dan als je je aankoop volledig met je spaarcenten zou doen.
 

Hoeveel interesten, dat hangt onder andere af van hoeveel je leent en de looptijd van je lening. Je spaarpot blijft dus hoe dan ook superbelangrijk.

Weeg af of je de lening nodig hebt

Is je aankoop dringend? Misschien kun je het nog even uitstellen en intussen het budget bijeensparen.
 

Of wie weet zijn er alternatieve manieren om wat je op het oog hebt goedkoper op de kop te tikken. Bijvoorbeeld door het tweedehands te kopen. Is het iets dat je maar een paar keer nodig hebt? Dan kun je het misschien ook in bruikleen vragen.

Maak een simulatie van je lening

Bekijk eerst hoeveel geld je nodig hebt, hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en op welke termijn je je lening wilt afbetalen. 


Op onze website en in onze apps vind je voor veel leningen een handige simulator om dat te berekenen. Probeer een evenwicht te houden tussen hoeveel je afbetaalt en hoeveel je blijft sparen.

Waarvoor kun je lenen?

Je wilt graag lenen, maar welke lening heb je nu precies nodig? 

 

Bekijk het overzicht van al onze leningen
Onderdeel van