Kerstcadeaus kopen zonder te veel geld uit te geven, hoedoekda?

De kerstperiode is de leukste cadeauperiode van heel het jaar! Of toch zeker als je kind bent. Het is pas als je zelf kerstcadeautjes moet kopen voor vrienden en familie, dat je beseft: ‘Ho ho holy moly, dat is veel geld!’ Daarom geven wij je 5 tips om geld te besparen tijdens je kerstshopping.

1. Maak een budget op

Als je bewust omgaat met je geld, heb je misschien al geleerd om te budgetteren. Je maakt dan een lijstje met al je in- en uitgaven en behoudt zo het overzicht van je kosten. Maar geef nu eerlijk toe: december is een speciale maand.


Desperate times call for desperate measures. Voor december maak je dus het best een apart budget op. Spreek met jezelf af hoeveel geld je kunt en wilt uitgeven tijdens de feesten. Stel een totaalbudget op of bepaal een cadeaubudget per persoon.


Een handige tip? Houd het overzicht met KBC Mobile en check altijd en overal je saldo zodat je precies weet hoeveel je deze maand nog kunt uitgeven.

2. Spreek een budget af

Geef je een cadeau dat 5 euro waard is en krijg je eentje terug dat er 50 waard is? Awkward. Om zo’n situatie te vermijden en je budget toch laag te houden, maak je het best op voorhand afspraken met je familie en vrienden over het budget en voor wie je een cadeautje koopt. Dat laatste doe je makkelijk online met een draw names generator om namen te laten trekken.

3. Koop tweedehands

Kan je zoektocht beginnen? Winkel dan niet alleen in de populairste winkelstraten en webshops. Sommige cadeautjes vind je ook een pak goedkoper in een tweedehandsvariant. Bezoek eens een tweedehandswinkel of de Kringwinkel. Ook op tweedehandssites vind je vaak hét perfecte cadeau. 

 

Een tip? Begin daar niet te laat aan, want vandaag besteld is geen garantie op morgen in huis.

4. Ontwerp zelf je kerstcadeaus

Wie heeft gezegd dat jouw kerstcadeautjes absoluut geld moeten kosten? Ben je creatief, dan kan het ook veel persoonlijker. Maak gewoon je eigen cadeautjes. Wie had gedacht dat je oma zo tevreden kon zijn met homemade kerstkoekjes, een zelf gebreide sjaal of een originele collage met foto’s van al de kleinkinderen?

5. Koop heel het jaar door cadeautjes

December is dé maand van de pakjes, maar moet het allemaal dan gebeuren? Wat als je het hele jaar door kerstcadeautjes zou kopen? Niet alleen superleuk, je bent zo ook het hele jaar door in feestmodus.

Maar nog belangrijker is dat je de kosten op die manier spreidt. Je kunt bijvoorbeeld ook koopjes doen tijdens de solden of jezelf meer tijd geven om online de beste cadeautjes te vinden op je favoriete tweedehandswebsites.

 

Een handige tip? Wie een favoriete handelaar heeft, kan een deel van het geld zelfs terugverdienen met cashbacks. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is je favoriete Deals activeren in KBC Mobile en betalen met een KBC-betaalmiddel bij de geselecteerde handelaars, online of in de winkel. Zo eenvoudig is het.

Kun je nog tips gebruiken rond budgetteren? Ontdek dan hoe je online shopt zonder te veel geld uit te geven.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?

Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.

Besparen met je banking app

Kortingen, solden, promoties: iedereen is er dol op. Maar wist je dat je ook met je banking app geld kunt uitsparen?