Een kredietkaart: is dat nuttig?

Een debetkaart, die heb je wellicht al een tijdje op zak. En maar goed ook. Hoe zou je anders moeten betalen? Wel, met een kredietkaart bijvoorbeeld. Maar is dat ook handig voor jou? We zochten het voor je uit.

Een arsenaal aan (klanten)kaarten in je portefeuille hebben: da’s niet altijd even handig. Waarom dus nóg een kaart overwegen? Simpel, omdat je met een kredietkaart nu eenmaal dingen kunt doen, die je met een normale debetkaart niet kunt.

Achteraf betalen

In tegenstelling tot een debetkaart, gaan met een kredietkaart je uitgaven niet meteen van je rekening. Klinkt goed, maar je moet het geld natuurlijk wel terugbetalen: het volledige bedrag op een vaste dag de volgende maand of gespreid over verschillende maanden. Bij gespreide betaling moet je interesten betalen op het uitstaande kapitaal.
 

Een kredietkaart komt vooral van pas bij duurdere aankopen of wanneer je bijvoorbeeld een reis wilt boeken. Ook voor het reserveren van een huurauto of hotel kan zo'n kaart handig zijn.

Kaart van de wereld

Eenmaal aangekomen op je bestemming, zal het je verheugen dat je daar makkelijk kunt betalen en geld opnemen met je kredietkaart. Dat is omdat een kredietkaart wereldwijd werkt en zowat in elke winkel, hotel of eettent van hier tot in Tokio aanvaard wordt. Alleen in de Verenigde Staten is het nodig om je kaart open te stellen voor dat land. Let wel op: geldopnames met je kredietkaart kosten geld. Ook in België.

Als het wat meer mag zijn

Ben je ouder dan 18 en beschik je over een inkomen, dan kun je een kredietkaart aanvragen. Voordat de bank of de kredietkaartuitgever je een kredietkaart kan toestaan moet ze eerst nagaan of je in staat zal zijn om het opgenomen krediet te kunnen terugbetalen. De financiële instelling gaat dus altijd na wat je financiële situatie is.

Sommige duurdere kredietkaarten bevatten wel extra voordelen. Zo bestaan er kredietkaarten met een reisannulatieverzekering of een bescherming bij internetaankopen.

Goed om weten: een kredietkaart is een veilig onlinebetaalmiddel en bevat een bescherming tegen fraude. De uitgever van je kredietkaart moet je dan ook het geld terugbetalen dat ten onrechte van je rekening gaat.

Kaart geweigerd?

Allemaal goed en wel zo’n kredietkaart. Maar wat als je niet in aanmerking komt voor zo’n kaart? Je aanvraag kan bijvoorbeeld geweigerd worden omdat je nog minderjarig bent of nog geen vast inkomen hebt.

En nu? Alle dromen opbergen? Chill. Er is gelukkig een alternatief in de vorm van een kredietkaart voor studenten. Superhandig, omdat je er net zo goed je paella aan de Spaanse kust mee kunt betalen.

Met zo’n prepaid kaart laad je vooraf geld op, waardoor meteen ook je uitgaven onder controle blijven. Heb je toch de bodem bereikt, big spender? Dan kunnen bijvoorbeeld je ouders vanop afstand weer wat geld op je kaart zetten. Ideaal als je bijvoorbeeld voor langere tijd zou gaan studeren in het buitenland. Of veel paella’s zou eten op vakantie.

De KBC-Kredietkaart is een kredietkaart met als kaartuitgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A.

Het KBC Flex Budget is een kredietopening van onbepaalde duur met de KBC-Kredietkaart als bijkomend kredietopnemingsmiddel.

Kredietgever en kaartuitgever: KBC Bank nv. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kaartaanvraag of kredietaanvraag door KBC Bank NV.

Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement,  Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94 of bij ombudsman@ombudsfin.be, www.ombfin.be. Je behoudt evenwel steeds het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Besparen met je banking app

Kortingen, solden, promoties: iedereen is er dol op. Maar wist je dat je ook met je banking app geld kunt uitsparen?