Nieuwbouw kopen versus renoveren

Wil je binnenkort je eerste woning kopen, maar twijfel je nog tussen een nieuwbouw of een te renoveren woning? Beide hebben voor- en nadelen en die ken je beter op voorhand. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Hoe maak ik de juiste keuze?

Een nieuwbouw aankopen

1. Aankoopprijs
Een nieuwbouw kopen is gemiddeld 25% duurder per vierkante meter woning ten opzichte van een oudere woning. Helaas pindakaas.

 


2. Bijkomende kosten

Bij een nieuwbouwwoning kunnen extra kosten ook hoger oplopen. Wat maakt het duurder? Op een nieuwe woning betaal je bijvoorbeeld 21% btw, wat je niet betaalt op de aankoop van een te renoveren woning. Als je meer leent, stijgen ook de kosten van je lening.

 

En last but not least: de registratierechten. Dat zijn belastingen die de overheid heft bij de registratie van documenten zoals notariële akten. In Vlaanderen bedragen die 6% van de aankoopprijs van je woning, in Brussel kunnen ze zelfs oplopen tot 12,5%. Hoe duurder je woning, hoe meer registratierechten je betaalt.


Een voorbeeld:
Voor een woning van 250.000 euro betaal je in Vlaanderen 15.000 euro registratierechten. Voor een woning van 350.000 euro is dat al 21.000 euro.


3. Planning

Een huis from scratch laten bouwen duurt langer. Reken op 1,5 tot 2 jaar voor een nieuwbouwwoning van A tot Z. Doorgaans is alles wel meteen netjes in orde en kun je wellicht zonder kopzorgen intrekken in je gloednieuwe woning, yay!


Tip: niet alle nieuwbouwwoningen worden op plan verkocht. Op immowebsites vind je ook projecten die sneller klaar zijn.

 


4. Duurzaamheid
Bouwnormen worden almaar strenger en dus zijn nieuwbouwwoningen almaar groener, goed nieuws dus! Je woning is bijgevolg goed geïsoleerd, voorzien van een ventilatiesysteem en wordt deels verwarmd op groene stroom. Maar in de strijd om duurzaamheid blijft een renovatie toch de grote winnaar, op voorwaarde dat het een energetische renovatie is natuurlijk, waarbij de bestaande woning energiezuiniger wordt gemaakt.

Een bestaande woning renoveren

1. Aankoopprijs
Yay, het is goedkoper om een te renoveren woning aan te kopen, tot zelf 25%! Je geeft dus minder geld uit of krijgt voor hetzelfde geld gewoon meer vierkante meter aan woning.

 
2. Bijkomende kosten
Je lening kan waarschijnlijk goedkoper, je betaalt geen btw op de aankoop van je woning en je betaalt minder registratierechten. Als je woning 10 jaar is of ouder, betaal je zelfs maar 6% in plaats van 21% btw op de werkuren en materialen van je aannemers. Allemaal goed nieuws natuurlijk, maar vergeet niet dat je ook nog budget moet vrijmaken voor de renovatie zelf. En die kosten kunnen hoog oplopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3. Planning
Renoveren kan sneller gaan dan een nieuwe woning (te laten) bouwen. Alles hangt af van de werken. Totaalrenovaties duren gemiddeld een jaar, opknapwerken kunnen al op een aantal maanden. Hou zeker rekening met het bouwverlof en wachttijden om vergunningen aan te vragen. En weet ook: wonen in een huis of appartement terwijl je renoveert, is niet altijd een lachertje.


4. Duurzaamheid
Als je een bestaande woning energiezuiniger maakt, doe je onze planeet een cadeau. Weet dat er tegenwoordig veel premies bestaan om je woning te vergroenen. Je kunt ook bij KBC aankloppen voor een renteloze renovatielening.

Wat doet de Belg het meest?

Renoveren of liever een nieuwbouw? Tot begin 2016 renoveerden Belgen liever, maar daarna daalde dat aantal. De reden? Woningen moeten voortaan 10 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor het lagere btw-tarief van 6%. Vroeger was dat maar 5 jaar. Tegenwoordig stijgt het aantal renovaties weer dankzij steunmaatregelen en premies van de Vlaamse overheid.

Wil je graag een eigen woning kopen, maar weet je niet hoe daaraan te beginnen? Of heb je nood aan een checklist voor je renovatie? Je kunt met al je vragen terecht op het Hoedoekda?!-platform van KBC.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een eigen woning kopen, hoedoekda?

Wil je binnenkort een eigen woning kopen? Goed plan! Wij overlopen wat je moet weten voor je naar een woonkrediet aangaat.

Samenwonen: met deze 10 tips ga je een toptijd tegemoet

Ben je van plan om voor het eerst te gaan samenwonen? Check dan even of je deze praktische to do's van je lijstje kunt schrappen.