Online shoppen zonder te veel geld uit te geven, kan da?

Uren scrollen op je favoriete webshops. Je niet kunnen inhouden om dat nieuwe paar schoenen of videogame te kopen. Klinkt dat herkenbaar? Je bent niet alleen. Daarom delen we 6 tips om je te helpen online minder uit te geven.

Shoppen is vaak een activiteit om de tijd te doden. Je shopt misschien uit verveling of omdat je er een goed gevoel van krijgt. Helemaal begrijpelijk, want shoppen is ook gewoon fun! Wil je toch aan de verleiding weerstaan? Volg dan deze tips.

1. Heb je het echt nodig?

Dat is de belangrijkste vraag. Natuurlijk kun je weleens iets kopen omdat je het zóooo graag wil, maar stel je altijd eerst de vraag of je deze maand alles hebt betaald/gekocht wat je écht nodig hebt. Moet je nog een factuur betalen voor je telefoon of moet je deze maand nog dure boodschappen doen? Doe dat dan eerst.

2. Kijk naar een tweedehandsvariant

Moet het écht een nieuw product zijn? Of kun je het goedkoper vinden op een tweedehandswebsite? Koop je het liefst nieuw, helemaal begrijpelijk. Maar misschien kun je die nieuwe winterjas goedkoper vinden op een tweedehandswebsite?

3. Wacht 24 uur

Wil je zeker zijn dat je geen impulsieve aankoop doet? Wacht dan 24 uur voordat je op betalen klikt. Is het daarna nog altijd even interessant? Dan is het waarschijnlijk de moeite waard. Laat je zeker niet misleiden door dagpromoties, want die zie je vaak opnieuw verschijnen op je Facebook- of Instagram-feed.

4. Houd een doel voor ogen

Probeer een financieel doel voor ogen te houden. Spaar je om op vakantie te gaan, een auto te kopen of om je eerste woning te betalen? Zet daar dan eerst geld voor opzij. Leg ook je inkomsten en (toekomstige) uitgaven naast elkaar en zet op basis daarvan een bepaald bedrag opzij als reserve voor bijvoorbeeld online aankopen.

Onze tip: maak aparte spaarrekeningen aan voor aparte spaardoelen. Geloof ons, dat werkt.

5. Bereken de bedragen in werkuren

Nog een handige tip. Bereken hoeveel uur je moet werken om de artikelen in je online winkelwagentje te betalen. Is het echt de moeite waard om 10 uur te werken voor dat nieuwe paar schoenen? Vaak weet je dan snel het antwoord.

6. Zoek een actieve hobby

Het klinkt misschien wat raar, maar het helpt echt. Shoppen doe je vaak uit verveling. Omdat het een leuk tijdverdrijf is. Dus: ga op zoek naar een (nieuwe) hobby. Liefst eentje die je actief bezig houdt (zoals sporten) of een activiteit waarvoor je veel concentratie nodig hebt (zoals een muziekinstrument leren bespelen) … en die liefst niet te veel kost.

3 must-ask questions bij elke online aankoop

1. Heb je het echt nodig?

2. Kun je de aankoop uitstellen?

3. Kun je het tweedehands goedkoper vinden?

Kun je nog tips gebruiken bij je online aankopen? Ontdek dan hoe je veilig online kunt shoppen en hoe je succesvol dat leuke item scoort op tweedehandssites.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Online shoppen op tweedehandswebsites, hoedoekda?

Wil je graag wat geld besparen door vaker tweedehandsproducten te kopen? Goed nieuws! We delen tips, zodat jij beter kunt kopen en verkopen.

Besparen met je banking app

Kortingen, solden, promoties: iedereen is er dol op. Maar wist je dat je ook met je banking app geld kunt uitsparen?