Wachten op je droomjob of tijdelijk ander werk?

Na jaren hard werk ben je er eindelijk. Je hebt je diploma op zak en bent helemaal klaar om de job te doen waarvoor je jaren gestudeerd hebt. Of toch niet? Veel afgestudeerde studenten vinden niet meteen werk in hun eigen sector, laat staan dat ze meteen hun droomjob vinden. Wat doe je dan? Wachten op die droomjob of tijdelijk iets anders doen?

Op zoek naar werk


Het is helemaal normaal om na je diploma-uitreiking niet meteen aan het werk te gaan. Jongeren tussen de 18 en de 25 jaar zoeken na het afstuderen gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden naar werk. Wil je meteen starten in je droomjob, dan zul je dus wat geduld of veel geluk moeten hebben. 


Je droomjob kom je niet elke dag tegen en succesvol solliciteren is niet makkelijk. Bovendien krimpt de jobmarkt als onze economie minder goed draait: er zijn heel wat nieuwe werkzoekenden op de arbeidsmarkt, maar geen extra vacatures. Je loopt vaker kans om een ‘nee’ te horen voor je een ‘ja’ zult krijgen. Laat je daar niet door ontmoedigen en weet dat veel jongeren dit doormaken. 


Solliciteren voor tijdelijk ander werk


Veel jongeren kiezen er bewust voor om tijdens hun zoektocht naar een droomjob tijdelijk iets anders te doen. Je verdient dan al geld en je moet op een sollicitatie ook niet uitleggen waarom er een gat is in je cv. Probeer bij voorkeur wel werk te vinden in je geprefereerde sector. Zo bouw je al aan je netwerk en leer je ongetwijfeld dingen bij die je indirect in je volgende job kunt gebruiken.

Hoe eerlijk ben je met je werkgever


Moet je eerlijk zijn op een sollicitatiegesprek? Vertel je al aan je werkgever dat je blijft zoeken naar een andere job? Wat als hij of zij je daardoor niet wil aannemen? Dat is een moeilijke kwestie. Je kunt gerust laten weten dat je binnen een jaar of twee graag een nieuwe uitdaging aangaat in je carrière, maar als je maar enkele maanden aan de slag wilt gaan, zoek je beter naar een tijdelijke job (met een contract van bepaalde duur dus) of een vervangingscontract.


Voor welk loon?


Betekent tijdelijk kiezen voor ander werk ook dat je je loonsverwachtingen moet aanpassen? Blijf hier realistisch. Doe research om te weten welke bedragen gangbaar zijn voor die specifieke job of sector. Weet hoeveel je minimaal wilt verdienen en wees niet bang om dat ook te communiceren aan je potentiële werkgever. 


Leg een doel vast in de tijd


Een andere job dan je droomjob aannemen kan een goed tijdelijk alternatief zijn, maar verlies je oorspronkelijke doel niet uit het oog. Als je terechtkomt op een fijne werkplek, lijkt het misschien veel moeite om verder te zoeken naar een andere job. Spreek met jezelf af hoelang je op je huidige werkplek wilt blijven en waar je precies naartoe wilt met je carrière.


Besteed een paar uur per week aan het doorzoeken van online vacaturewebsites en stel alerts in voor functies die je interesseren. Of kies bewust voor deeltijds werk en zoek een vaste halve dag per week naar je ideale droomjob.


Is je droomjob binnen en ontdek je graag meer over wat je allemaal moet regelen? Of begin je als starter aan een nieuw verhaal en kun je nog wat extra advies gebruiken? Er zijn heel wat zaken waarbij KBC je kan helpen.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Bijverdienen tijdens het schooljaar: hierop moet je letten

Als student kun je ook tijdens het schooljaar nog een centje bij verdienen. Let wel op het maximum aantal uren dat je mag presteren. Maar ken je ook de uitzonderingen op de regel?

Een zaak starten met mijn vrienden, hoedoekda?

Een eigen zaak opstarten met vrienden klinkt geweldig, maar je let beter goed op voor de valkuilen. 

Werken en studeren combineren, hoedoekda?

Hoe kun je werken en studeren zonder je work-life balance in gevaar te brengen? We geven je 5 tips om werken en studeren combineerbaar te houden.